Bogár László: A Disznó éve

A 2019-es év a kínai horoszkóp szerint a Disznó, egyes értelmezések szerint inkább a Vaddisznó éve. A kínai bölcselet többek között úgy tartja, hogy a Vaddisznó nemes karakter, a nyílt és lovagias küzdelem híve. Hát, akkor lássuk, mi mindennel kell majd szembenéznie egy nemes és lovagias karakternek az előttünk álló kalandosnak ígérkező 2019-es év során globálisan, Európában és Magyarországon.

Bár azért talán azt is hozzá tehetjük, hogy a nyugati kultúrában a disznó és a vaddisznó nem igazán nemes karakter, sőt. Mint ahogy a népmeséinkben is fordított például a sárkány szerepe, míg nálunk az ősgonosz egyik legmélyebb megjelenítője, addig a kínai kultúrkörben a jó szándékú, mágikus varázserővel bíró segítő, olyan, mint a mi meséinkben a táltos paripa.

Az ember azért keresi-kutatja a jövő útjait, mert azt reméli, hogy így egy kicsit jobban „kezében tarthatja” a saját életét, de az elmúlt évtizedek vagy éppen az elmúlt évszázad nem túl sok biztató elemet tartalmaz. Szinte semelyik szörnyű történést sem tudtuk elkerülni, sőt például mindkét világháború előtt minden előzetes mérvadó elképzelés teljesen kizártnak tartotta bekövetkezésüket. Száz évvel ezelőtt, mi magyarok például el sem tudtuk képzelni azt, ami aztán egy évvel később mégiscsak bekövetkezett, de, mondjuk, 1938-ban sem azt, ami aztán 1945 után elérkezett. Nagyon valószínű, hogy most sem „tartjuk kezünkben” jövőnket, vagy legalábbis semmivel nem jobban, mint az elmúlt száz év során bármikor.

A 2019-es év legfőbb várható történései a világhatalmi átrendeződés örvényeiben vergődnek majd, akárcsak az elmúlt években. A világot lassan egy évszázada meghatározó amerikai birodalom hanyatlása és a „programozott káosz” elméletének az általa véghez vitt gyakorlata feltehetőleg újabb és újabb előre nem látható veszélyörvényeket kelt majd. E programozott káosz fő célja, hogy a birodalom potenciálisan legfőbb riválisát, az Európát, Oroszországot és Kínát magába foglaló eurázsiai együttműködési rendszert szétzilálja, fő elemeit pedig minden lehetséges módon gyengíteni tudja. Európával kapcsolatban döntő fontosságú számára az euró meggyengítése vagy akár teljes megsemmisítése, aminek a stratégiai cél jellege mellett nagyon gyakorlatias oka is van. A birodalom számára ugyanis a globális katonai erő, s a szintén fegyverként használt globális média véleményhatalmi gépezet mellett az egyik alapvető eszköz a pénzhatalmi kényszerítő erőként használt dollár mint világpénz.

A második világháborút követő évtizedek során a világ országainak devizatartalékaiban a dollár aránya mindig kilencven százalék felett volt, az euró belépése azonban ezt az arányt ma már hatvan százalék körüli szintre vitte le. A birodalom a szó szoros értelmében bármit megtenne azért, hogy a számára globális pénzhatalmi fegyverként használt dollár aránya növekedjen, ám ennek legfőbb strukturális akadálya most főként valóban az euró.

Hírdetés

Oroszország, Kína és legfőképpen Irán esetében a legsúlyosabb fenyegetés az, hogy e három hatalom gigantikus kereskedelmi és pénzügyi egyezségeit egyre nagyobb arányban saját valutáiban köti, a dollár látványos mellőzésével. Az ellenük alkalmazott, most már igen széles körű szankciók egyre inkább át is hatják egymást (mint például a Huawei örökösnőjének kanadai „túszul ejtése” arra hivatkozva, hogy a kínai cég megsérti a birodalom Irán elleni szankcióit.) Mindez azt is jelzi, hogy a birodalmi arrogancia minden elképzelhető szintet meghalad, és ez nagy valószínűséggel 2019-ben sem lesz másként.

E három ország ellen alkalmazott egyre kiterjedtebb megtorlások egyúttal automatikusan óriási károkat okoznak Európának is, egyre inkább szétzilálva annak egyébként is éppen eléggé nehéz helyzetben lévő gazdaságát. Ezt még tovább roncsolja a „bevándoroltatás”, vagyis a migráció fedőnevű projekt is, amit most már kötelezően tiszteletben tartandó emberi jogként szentesítő ENSZ mint újabb globális „csúcsfegyvert” készül bevetni Európa ellen. Az Oroszország ellen használt legveszélyesebb fegyverré pedig egyre inkább Ukrajna válik, amelyet már most is egy gyakorlatilag bármikor világháborúvá eszkalálható globális „lőtérként” üzemeltet a folyamatokat irányító, amerikai birodalomnak álcázott pusztító világerő.

Magyarország ma egy viszonylag békés és alapvető trendjeit tekintve sikeres pontja ennek az örvénylésnek, de láthatólag nem mindenki örül ennek. Orbán Viktor számára, aki most már nemcsak az európai beszédtérben játszik meghatározó szerepet, de visszavonhatatlanul globális szereplővé vált, döntő fontosságú lehet a 2019-es esztendő. Az európai parlamenti választások megmutatják majd, hogy az először Orbán Viktor által használt koherens elbeszélési mód milyen eséllyel lehet Európa egésze számára adekvát narratíva. A karácsony előtt zajló parlamenti obstrukció és „csinált” forradalom egyúttal azt is megmutatta, hogy a „nem létező” globális hatalmi szuperstruktúra nagyon is létezik, s nem habozik a szó szoros értelmében bármilyen eszközt igénybe venni pusztító céljai megvalósítása értelmében. A magyar társadalom többsége ugyan egyelőre tisztában van e destruktív törekvések valóságos természetével, de éppen elég magunkkal hurcolt történelmi teher válhat, pontosabban tehető tudatosan társadalmi robbanást kiváltó szikrává.

A 2019-es év tehát próbája lesz majd annak, hogy mik is a nemes és lovagias létkarakter valóságos esélyei ebben a káosz felé sodródó „szép új” világban.

mho


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »