Boeing-jelentés: Malajziának van saját katasztrófa-verziója

Boeing-jelentés: Malajziának van saját katasztrófa-verziója

Hollandia végre nyilvánosságra hozta a Boing-katasztrófa kivizsgálásának előzetes jelentését. A repülőgép július 17-én zuhant le Ukrajna területére. A katasztrófa “külső tényezők okozta megrongálás” miatt történt. Más szóval a maláj utasszállítót lelőtték, amiben különben kevesen kételkedtek.

A tragédiának három fő változata van: az ukrán csapatok véletlenül lőtték le a repülőgépet a Buk rakétarendszerrel; a repülőgépet a felkelők lőtték le ugyancsak a Bukkal; a repülőgépet föld-levegő rakétával lőtték le, majd az ukrán vadászgépek fejezték be a leszámolást. Azonban van még egy, a negyedik, a legegzotikussabb változat is. E verzió szerint Kijev állítólag merényletre készült Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Az orosz fél azonban abszurdnak tekinti e verziót.

Talán, minden más országnál hazánk a legjobban érdekelve van az igazság kiderítésében – mondja Pavel Szvjatyenkov orosz politikai elemző.

Oroszország követelni fog, hogy minél előbb, és maximálisan objektív módon folytassák a vizsgálatot. Nagyon valószínű, hogy a Boeing-katasztrófát provokációs célból szervezte meg az ukrán kormány. Nem szabad következmények nélkül hagyni ezt az ügyet: Oroszország hírnevének komoly kárt okoztak ezzel. Az igazságot fogjuk keresni.

Nem felel meg a valóságnak az ukrán fél azon vádja, hogy a repülőgépet a felkelők lőtték le az ukrán hadseregtől zsákmányolt Buk rakéta-komplexummal. Hiszen két héttel a katasztrófa előtt Kijev hivatalosan bejelentette, hogy az összes légvédelmi komplexumot Ukrajna teljesen használhatatlanná tette, mert attól tartott, hogy a felkelők kezébe kerülnek.

Hírdetés

Abban a verzióban, mely szerint a repülőgépet a felkelők lőtték le, egy csomó ellentmondás van – mondja Jean Du Verdier nyugalmazott tábornok, francia katonai elemző.

Ha kielemezzük a szituációt, és figyelembe vesszük a repülési sebességet, akkor kiderül, hogy a lövést Ukrajna mély területéről adták. Ha ez a lövés egyáltalán megtörtént.

Általában minden utasszállító repülőgép olyan utvonalon halad, amely elkerüli a konfliktus zónáját – mondja Alekszandr Romanov tapasztalt orosz pilóta, repülésbiztonsági szakértő.

Sok a megválaszolatlan kérdés. Az egyik: miért tért el a gép 14 kilométerre az eredeti útvonaltól a katasztrófa előtt? A legénység és a földi forgalomirányítók közötti beszélgetés hangfelvételét gondosan elrejtik. És amíg nem halljuk azt, nem fedhetjük fel az igazságot. Egy utasszállító nem térhet el csak úgy 14 km-re az előre egyeztetett és engedélyezett útvonaltól forgalomirányító utasítása nélkül.

Holnap Moszkvába érkezik Hishamuddin Hussein maláj védelmi miniszter, aki tárgyal majd a tragédia kivizsgálásáról. Azt mondta, hogy Malajzia rendelkezik hírszerzési anyagokkal, amelyek megnevezik a tragédia okozóit, de még korai lenne nyilvánosságra hozni azt. A napokban a maláj szakértők új csoportja utazik a tragédia helyszínére, hogy megvizsgálja a Boeing roncsait, és hogy bizonyítékokat találjon a hírszerzési információra.

A végleges jelentést a jövő nyáron hozzák nyilvánosságra.


Forrás:hungarian.ruvr.ru
Tovább a cikkre »