Bode a rendõrautó által elütött kislány ügyérõl: a rendõr ellen büntetõeljárás indult

Részvétét fejezte ki Lucian Bode belügyminiszter a rendőrautó által múlt héten elgázolt gyermekek családjának. A súlyos baleset csütörtökön történt, két, a gyalogátkelőhelyen éppen átkelő gyermeket ütött el a rendőrautó, egyikük a helyszínen életét vesztette, a másik gyermeket kórházban ápolják, állapota stabil.

A belügyminiszternek ez az első nyilatkozata a nagy port kavart ügyben. „Mélyen sajnálom ezt a tragédiát, amely egy egész országot megrázott. A miniszteri pozíción túl egy Raisával (az elhunyt lány neve – szerk. megj.) közel egykorú lány apja vagyok, és mélyen megrázott a baleset” – mondta Lucian Bode. A miniszter hangsúlyozta, hogy az autót vezető rendőr hivatalos kiküldetésben volt ugyan, de nem olyan sürgősségi kiküldetésben, amely megkövetelné a nagy sebességet, ugyanakkor még ha ez így is történt volna, az sem mentesítené a történtek alól. Egy sürgősségi kiküldetés során csupán az esetlegesen elkövetett kihágásokért, szabálysértésért kaphat egy rendőr felmentést, bűncselekmény elkövetéséért nem; a bűnvádi eljárásokban ugyanúgy felelősségre vonható a rendőr is, mint bárki más – derül ki a miniszter nyilatkozatából.

„Közvetlenül a tragédia után átláthatóságra és gyorsaságra szólítottunk fel az eset dokumentálása során. E tekintetben elegendő forrást különítettünk el, és közvetlenül támogattuk az ügyészt. Amint a büntetőeljárás megindult, a rendőrt a Fővárosi Rendőrkapitányság előállította. Ezzel párhuzamosan a Fővárosi Rendőrkapitányság megkezdte a rendőr helyzetének ellenőrzését, valamint egyéb szervezési intézkedéseket is” – közölte Bode.

Ugyanakkor az a kép, amelyen a rendőr a lábával ellenőrzi, hogy a lány halott-e, „olyan megdöbbentő, mint maga a baleset, és elképzelhetetlen” – mondta Bode, kifejtve, hogy az ügyész a nyomozás során ellenőrzi majd ezt az információt.

Hírdetés

Bode bejelentette azt is, az eset nyomán szigorúbban ellenőrzik majd a rendvédelmi struktúrákon kívüli szférákból toborzott rendőrök alkalmazási folyamatát.

„Úgy döntöttünk, hogy a Belügyminisztérium szintjén újraelemezzük a külső forrásból történő toborzási folyamatot. Szükség szerint, bizonyos helyzetekben kockázatos. (…) Ezt a külső forrásból történő toborzási eljárást kénytelenek vagyunk igénybe venni a Belügyminisztériumban tapasztalható óriási létszámhiány leküzdése érdekében, jelenleg közel 30.000 állás van. A külső toborzási akciókban a Belügyminisztériumon belüli szakemberek toborzására fogunk összpontosítani” – magyarázta Lucian Bode. Hangsúlyozta, hogy mind az ügynökképzésben, mind a Rendőrakadémián növelni kellene a hallgatók számát.

Bode a sajtótájékoztatón szót ejtett a Bolintin Vale-i esetről is, ahol a lakók több napon keresztül tiltakoztak amiatt, hogy egy férfit egy helyi bűnszövetkezet egyik tagja meggyilkolt. Giurgiu megye rendőrfőkapitányságának vezetőjét egy nappal a tüntetések kezdete után leváltották. „Ez a tragédia felfedte annak a rendszernek a rothadását, amely az elmúlt 30 évben évről évre romlott: elégtelen erőforrások, rosszul képzett, hol a helyi politikai hatalommal, hol pedig a helyi bűnözőkkel összejátszó helyi erők” – mondta Bode. Ezzel összefüggésben a miniszter bejelentette, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőjétől kérte valamennyi megyei felügyelőség értékelését.

A miniszter azt ígérte, „söprögetni fog a saját portáján”, ugyanakkor hozzátette, „nincs olyan erdő, ahol ne lenne elszáradt fa”.

(libertatea, Antena3)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »