Bode a Foisor-botrányról: a család és az orvos egyezett meg arról, hogy csomagtartóban szállítják el az egyik beteget

Lucian Bode belügyminiszter hétfő reggel újságírói kérdésre válaszolva elfogadhatatlannak nevezte, ami péntek este a bukaresti Foisor kórházban történt. Mint arról beszámoltunk, péntek este mentőkkel és a hozzátartozók autóival – egyeseket az ülésen, másokat a csomagtartóban – szállították el az ortopédiai kórház több mint száz betegét. Közülük 12 beteget a román főváros más kórházaiba helyeztek át, 68 már megműtött, illetve 25, műtétre váró beutaltat pedig hazaküldtek.

Az eset kapcsán Rares Bogdan PNL-alelnök kijelentette Raed Arafat belügyi államtitkárra utalva, hogy „senki sem pótolhatatlan”. A kórház kiürítésére vonatkozó határozatot ugyanis Arafat írta alá – írja a Hotnews. A sajtónak ezt Bode úgy kommentálta: „valóban senki sem pótolhatatlan, beleértve Bode minisztert vagy Raed Arafat államtitkárt is”.

A belügyminiszter hétfő reggel úgy nyilatkozott: egyáltalán nem tartja rendjén valónak azt a módot, ahogy elköltöztették a Foişor kórház betegeit, de az elszállítás módjára vonatkozó döntést nem az egészségügyi minisztériumban hozták meg, mint ahogy a belügyminisztérium katasztrófavédelmi igazgatóságában (DSU) sem.

Hírdetés

A szaktárca vezetője beszélt azokról a nyilvánosságra került képsorokról is, amelyek tanúsága szerint egyik pácienst a hozzátartozók autójának csomagtartójában szállították el. Bode azt mondta: a beteg, a hozzátartozók és az ügyeletes orvos között megegyezés volt erről, az autót pedig úgy alakították ki, hogy alkalmas legyen a páciens szállítására.

Hozzátette ugyanakkor, hogy bármi is legyen az oka a késlekedésnek, a péntek esti eset többé nem ismétlődhet meg. A betegeket sorra, mentővel kellett volna elköltöztetni – szögezte le Bode.

Ezzel kapcsolatban korábban az egészségügyi miniszter azt nyilatkozta, a késlekedésért a kórház menedzsmentje és fenntartója tehető felelőssé. „Megengedhetetlenül sokat késlekedtek a betegek áthelyezésével és a menedzser jóváhagyásával, beleértve azokat a formanyomtatványokat is, amelyeket a kórház vezetése és a Bukaresti Kórházak és Egészségügyi Szolgáltatások Adminisztrációja (Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București – ASSMB) kellett kiállítson, ezek utolsó pillanatban készültek el, még így is késve” – nyilatkozta Vlad Voiculescu.

Lucian Bode belügyminiszter hétfő reggel arról is beszámolt, hogy a Foişor kórház intenzív terápiás osztályán időközben mind a húsz ágyat elfoglalták már COVID-betegek. Ugyanez a helyzet a kórházban lévő 90 oxigénellátásos ággyal is. Jelenleg az országban körülbelül 1520 COVID-beteg szorul intenzív terápiás ellátásra, tehát számuk enyhén csökkent a hétvégi adatokhoz képest, amikor 1531 személyt ápoltak intenzív osztályon. (hotnews, agerpres, hírszerk)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »