Bocskorék bevették a liberális mesét: orvosi egyetemre szóló ösztöndíjakkal várják az allahakbarozókat

Bocskorék bevették a liberális mesét: orvosi egyetemre szóló ösztöndíjakkal várják az allahakbarozókat

November végére várják a romániai táborokba az első 300 menedékkérőt, akiket a román hatóságok a kötelező uniós kvóták alapján vesznek át Olaszországtól – közölte csütörtöki számában az Adevarul című lap, Leonard Orban elnöki tanácsadót, Románia migránsügyi kapcsolattartóját idézve.

Orbant – Klaus Iohannis államfő európai ügyekért felelős tanácsadóját – a vasárnapi csúcsértekezleten hozott uniós döntés értelmében nevezték ki a nyugat-balkáni menekültútvonalon érintett országok összekötői közé. Romániának az uniós kvóták alapján több mint 6000 menedékkérőt kell átvennie a migrációs hullám által sújtott tagállamoktól. Az Adevarul szerint a román hatóságok a "civilizációs súrlódásokra" is felkészültek.

Bár Románia kifejezte készségét befogadásukra, előfordulhat, hogy maguk a menekültek utasítják majd el, hogy Romániába jöjjenek – írja a lap.

"Lássuk, hányan hajlandók hozzánk jönni. Például Litvániába, egy hasonló menekültáthelyezési próbálkozás után üresen tért vissza a repülőgép, és Luxemburgot is ugyanígy elutasították" – mondta Orban. A lap szerint nem megalapozatlanok a román összekötő kételyei olyan körülmények között, amikor a legtöbb migráns Németországba és a többi északi országba igyekszik, ahol a legelőnyösebbek a szociális rendszerek.

A román kormány mellett működő "menekültügyi koalíció", amely az illetékes hatóságok és civil szervezetek munkáját hangolja össze, hétfői ülésén áttekintette a menedékkérők befogadásának gyakorlati lépéseit. Az érkezők személyi számot kapnak, és – a külföldi diákokéhoz hasonló – nyelviskolát alakítanak ki számukra a román nyelv elsajátítására.

A román oktatási minisztérium ötszáz ösztöndíjat ajánlott fel a "menekülteknek" – százat az orvosi egyetemeken és négyszázat a kőolaj- és gázkitermelő mérnöki szakon -, ami fedezi a "leendő hallgatók" tandíját és teljes ellátását.

Hírdetés

A "menekültek" közül jelentkező ösztöndíjasoknak az első, előkészítő évben a román nyelvet kell elsajátítaniuk.

Az Adevarul szerint Romániának további húszezer bevándorlót kell majd befogadnia, ha a – Frontex adataiban szereplő – 710 ezer idén Európába érkezett illegális határátlépő 3,9 százalékát kell átvennie. A lap ebbe már beleszámolta azt, hogy az uniós kvóta alapján Romániára jutó csaknem 28 ezer menedékkérő egy része nem fogja megkapni a menekültstátust, és kitoloncolják az Európai Unióból.

(MTI nyomán)

Bocskorék figyelmébe:

Berlinből kapják a pofont az orvosozó-mérnököző hazaárulók: "a bevándorlók 10%-a sem alkalmas munkára vagy képzésre"

Századvég: az érkezők 80-90 százaléka csak általános iskolát végzett – a bevándorlók társadalmi integrációja "nem túl sikeres"

Nem eléggé képzettek a "menekültek" ahhoz, hogy megállják helyüket a német munkaerőpiacon – liberális szíveket tört össze egy gazdaságkutató intézet


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »