Bocsánatkérés Steven Spielbergtől

Cannes-ban volt az Oscar-díjas magyar operatőr, Zsigmond Vilmos életéről készült francia dokumentumfilm világpremierje, ahonnan csak egy ember hiányzott: a január 1-jén, 85 évesen elhunyt ünnepelt.

A Close Encounters with Vilmos Zsigmond (Közeli találkozások Zsigmond Vilmossal, a cím utalás Spielberg filmje, a Harmadik típusú találkozások eredeti címére) a filmtörténeti darabokat bemutató Cannes Classics programban kapott helyet. Utóbbi gesztus elismeri, hogy Zsigmond Vilmos az egyetemes filmtörténet jelentős formálójává vált, aki a hatvanas évektől kezdődően újrafogalmazta az operatőri munkát.

A francia direktor, Pierre Filmon dokumentumfilmjének első snittjei az operatőr 2014-es párizsi látogatásakor születtek meg. Zsigmond Vilmos mellett a műben olyan nagyságok szólalnak meg, mint John Boorman rendező, forgatókönyvíró, a háromszoros Oscar-díjas operatőr, Vittorio Storaro, vagy John Travolta, Peter Fonda és Isabelle Huppert színész.

A dokumentumfilm időrendben haladva meséli el Zsigmond Vilmos Szegedről induló és fantasztikus hollywoodi karrierrel záruló életútját. Zsigmond Vilmos a filmtörténet egyik legizgalmasabb időszaka, a hatvanas–hetvenes évek filmgyártásának volt fontos szereplője és hivatásának megszállottja. Ahogy felesége megfogalmazta: Zsigmondnak a film mindig minden előtt volt, annyira imádta a szakmáját, hogy az még a házassági évfordulókat és születésnapokat is megelőzte az életében.

Hírdetés

Zsigmond maximalista volt, ezt több kollégája is felemlegeti, mint ahogy a jó értelemben vett mániákusságát is, amellyel mindig a tökéletest kereste. Olyan klasszikus filmeken keresztül ismerhetjük meg munkásságát, mint a McCabe és Mrs. Miller, a Madárijesztő, a Harmadik típusú találkozások, a Gyilkos túra és a Mennyország kapujában, valamint A szarvasvadász, amely az operatőr vallomása szerint a kedvenc filmje volt.

Peter Fonda egy csodás történetet idéz fel, hogy miképp vették fel természetes fények mellett A bérmunkás című filmje nyitójelenetét, Travolta méltatja az operatőr kreativitását a Halál a hídon kapcsán. És még az is megtörténik, hogy Zsigmond Vilmos a filmen keresztül – most már a síron túlról – kér elnézést Steven Spielbergtől, amiért nem említette meg a Harmadik típusú találkozásokért kapott Oscar-díja átvételekor tartott köszönőbeszédében a rendező nevét.

A cannes-i közönség kitörő tapssal jutalmazta a dokumentumfilmet, amelynek magyarországi bemutatásáról nincsenek hírek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 17.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »