Bloomberg: az orosz rubel a világ egyik legbiztosabb pénznemévé vált 2022-ben

Bloomberg: az orosz rubel a világ egyik legbiztosabb pénznemévé vált 2022-ben

Az egyre növekvő nyugati liberális szankciós nyomás ellenére jobbnál jobb mutatókat ér el az orosz rubel árfolyama az úgynevezett kemény valutákhoz képest. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a szankciók ellenére – egyelőre – nem rokkant meg az orosz gazdaság, sőt a csökkenő olaj- és gázexport ellenére rekordmagas bevételeket könyvel el Moszkva az ukrán háború kezdete óta.

A rubel árfolyama erősödött az orosz kormány azon intézkedéseinek köszönhetően, amelyeket az újabb szankciók bevezetése után hoztak. Moszkva úgynevezett tőkekontroll-intézkedéseket vezetett be, azaz az orosz exportőröket arra kötelezték, hogy eladják a központi banknak devizabevételjüket, a nyugati vevőket pedig arra kötelezték, hogy rubelben fizessenek az orosz energiahordozókért. A mai napig már 20 vásárló nyitott rubelszámlát az orosz gázóriás, a Gazprom bankjában.

Ez egyúttal lehetlenné tette a korábban hatalmas mennyiségű – évi többszázmilliárd dolláros – valutamennyiség oligarchák általi „kisíbolását” Oroszországból az offsor területekre. Sőt, ma már egyre több orosz oligarcha esik áldozatul annak a folyamatnak, hogy külföldre mentett tartalékaikat egyszerűen zsebrevágja a bankszámlákat ellenőrző ország vezetése.

A Bloomberg megjegyzi, hogy a rubel dollárral szembeni árfolyama az év eleje óta 11%-kal nőtt, és az ügynökség által nyomon követett 31 fő valuta között a növekedés vezetőjévé vált.

Két évvel ezelőtt a rubel a lemaradók között volt. 2020-ban a Credit Suisse elemzői a rubel dinamikáját az év fő csalódásának nevezték, hiszen az orosz valuta árfolyama csaknem 19%-kal csökkent. Most, az orosz Központi Bank intézkedéseinek köszönhetően, és a tőkekontroll elindításával a rubel vezető pozícióba került.

Hírdetés

Ugyanakkor a Központi Bank kemény intézkedéseit nem lehet csodaszernek aposztrofálni minden gazdaság számára. Például korábban Törökország és Argentína is tőkekontrollt vezetett be, de ennek ellentétes hatása volt — a török és az argentin valuta leértékelődése és emelkedő infláció lett az egyenes következmény az említett országokban.

Ráadásul Oroszország rekordszintű kereskedelmi többletet is könyvelhet el a szankcióháború közepette.

Amint azt a The Economist angol kiadvány megjegyezte, az oroszországi áruimport a Nyugat által bevezetett szankciók miatt csökkent, de az export ugyanakkor "ellenállt".

“A szankciók nem zavarják az Orosz Föderáció olaj- és gázexportját, az ezt követő energiaárak emelkedése pedig összességében jócskán növelte az orosz bevételeket” – tette hozzá a kiadvány.

Független elemzők úgy vélik, hogy Oroszország kereskedelmi többlete hamarosan eléri a mindenkori rekordszintet.

(Olvasónktól, források itt és itt)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »