Blinken: Ukrajna afelé halad, hogy katonailag a saját lábára tudjon állni

Blinken: Ukrajna afelé halad, hogy katonailag a saját lábára tudjon állni

Ukrajna afelé halad, hogy „katonailag a saját lábára tudjon állni” – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter a coloradói Aspenben tartott biztonsági fórumon, hozzátéve, hogy több mint 20 ország tett ígéretet arra, hogy fenntartja saját katonai és pénzügyi támogatásukat Ukrajnának még akkor is, ha az Egyesült Államok egy másik elnök vezetésével megvonná a támogatását.

Blinken most először ismerte el közvetlenül annak lehetőségét, hogy Donald Trump exelnök megnyerheti a novemberi választásokat, és visszaléphet Ukrajnával kapcsolatos kötelezettségei alól.

Az Egyesült Államok Joe Biden elnök vezetésével a legfontosabb támogatója Ukrajna több mint két éves harcának az orosz invázió ellen.

Trump nyilvános kijelentései az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyek bírálata és támogatása között mozognak, miközben kampánytársa, JD Vance szenátor vezeti azt a republikánus törekvést, hogy blokkolják az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai és pénzügyi segélyt.

Hírdetés

Ukrajnának és támogatóinak megnőttek az aggodalmai amiatt, hogy az ország elveszítheti az Egyesült Államok létfontosságú támogatását, ugyanis míg Trump kampánya erősödik, addig Bidené megingott.

Blinken pénteken kijelentette, hogy minden új kormánynak figyelembe kell vennie Ukrajna erős kétpárti támogatását a Kongresszusban, hogy szembeszálljon Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkva területének és befolyásának kiterjesztésére tett kísérleteivel.

„Természetesen minden adminisztrációnak megvan a lehetősége arra, hogy meghatározza saját politikáját“ – mondta Blinken. Ugyanakkor rámutatott az Egyesült Államok és több mint 20 másik szövetséges által aláírt biztonsági megállapodásokra a NATO e havi washingtoni csúcstalálkozóján. Ukrajna maga is azon az úton van, hogy „katonailag, gazdaságilag és demokratikusan a saját lábára álljon“ – tette hozzá.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »