Blinken újabb „békemisszióra” érkezett a Közel-Keletre

A Közel-Keletre utazott hétfőn Antony Blinken amerikai külügyminiszter, hogy próbálja elősegíteni a gázai tűzszünetet a Hamász vezetőjének múlt heti halálát követőan előállt új helyzetben.

A külügyminisztérium szóvivőjének közleménye szerint a miniszter egyhetes útja a tervek szerint Izrael mellett érinti Jordániát, Szaúd-Arábiát, Katart és az Egyesült Arab Emirátusokat is.

On my way to Israel and other stops in the Middle East for intensive discussions about the importance of ending the war in Gaza, returning the hostages to their families, and alleviating the suffering of the Palestinian people. pic.twitter.com/lIaRUo7Ea2

— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) October 21, 2024

Joe Biden elnök a múlt héten jelezte, hogy szeretné, ha külügyminisztere a térségbe utazna, miután izraeli katonai csapás végzett a Hamászt vezető Jahja esz-Szinvárral. Az amerikai adminisztráció képviselői elmúlt napokban többször hangoztatták azt a véleményüket, hogy az október 7-i támadások értelmi szerzőjének tartott Szinvár halála lehetőséget ad elmozdulni a holtpontról és újraindítani az egyeztetéseket az Izrael és Hamász közötti háború lezárásáról, és a palesztin szervezet kezében lévő több mint 100 túsz szabadon bocsátásáról, valamint lehetőség nyílhat a Hamász nélküli Gázai övezet jövőjéről szóló tárgyalások megnyitására.

Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő közleménye szerint a miniszter megbeszélésein a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyek "drámai mértékű" növelését sürgeti majd.

Hírdetés

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója hétfőn újságírók előtt arról beszélt, hogy információik szerint az elmúlt napokban több segélyszállítmány jutott be a palesztin területre, ami szerinte üdvözlendő, de nem elégséges.

Izraeli közlés szerint Antony Blinkent kedden fogadja Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Jichák Hercog, Izrael elnöke.

Az amerikai külügyminiszter 2023. október 7-e, a Hamász támadása óta tizenegyedik alkalommal utazik a Közel-Keletre, hogy ösztönözze a megállapodást a harcok beszüntetéséről, a túszok elengedéséről, valamint próbálja megelőzni az eszkalációt.

John Kirby hétfőn arról is beszámolt, hogy az amerikai adminisztráció tovább folytatja az erőfeszítéseket Libanonban, hogy az Izrael és Hezbollah közötti fegyveres konfliktus eszkalációját megelőzze és a diplomáciai megoldást sürgesse.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »