Blinken őshazájukban figyelmeztette a néger fickókat

Az afrikai országok vegyék figyelembe az etiópiai és szudáni válságok figyelmeztetéseit, vegyék komolyan a jobb kormányzás iránti népi követeléseket és vezessenek be reformokat – jelentette ki pénteken a Nigériában hivatalos látogatáson tartózkodó amerikai külügyminiszter.

Antony Blinken az amerikai kormányzat kontinensre vonatkozó politikáját vázoló beszédében azt mondta, hogy a növekvő szélsőségesség, a növekvő tekintélyelvűség és a kirobbanó korrupció Afrikában veszélyezteti a demokráciát, az emberi jogokat és a világ népességének jelentős részének jövőjét.

A külügyminiszter előzőleg Kenyában tárgyalt. A nigériai fővárosban, Abujában az ország vezetőinek és tisztviselőinek jelezte, hogy az USA eredményeket vár tőlük, beleértve azt is, hogy példát mutassanak etiópiai és szudáni kollégáiknak.

"Az önkényuralom világszerte terjed" – mondta a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége regionális tömbjének abujai székhelyén tartott beszédében.

A szólás- és gyülekezési szabadságot fenyegető fenyegetésekre hivatkozott, és arra, hogy Afrikában idén már legalább négyszer buktattak meg polgári kormányokat.

"Eközben a kormányok egyre kevésbé átláthatóak" – mondta Blinken. Ezt látjuk Afrika-szerte, a vezetők figyelmen kívül hagyják a határidőket, manipulálják vagy elhalasztják a választásokat, kihasználják a társadalmi sérelmeket a hatalom megszerzésére és fenntartására, letartóztatják az ellenzéki személyiségeket, lecsapnak a médiára, és megengedik a biztonsági szolgálatoknak, hogy brutálisan érvényt a világméretű korlátozásoknak – tette hozzá.

Hírdetés

Az amerikai külügyminiszter szerint az erőszakos szélsőségesek, a bűnözők és a belső fegyveres konfliktusok jelentette fenyegetések nagyon is valósak. Ahogyan az is, hogy destabilizálhatják a nemzeteket és a régiókat, alááshatják a fejlődést és humanitárius katasztrófákat idézhetnek elő.

Blinken leszögezte: "A válasz egy része a hatékony és professzionális biztonsági erők és a helyi bűnüldözés, amelyek képesek megvédeni a polgárokat, miközben tiszteletben tartják az emberi jogokat".

A nigériai biztonsági erőket már régóta vádolják azzal, hogy műveleteik során megsértik az emberi jogokat, és az érintett személyzet gyakran elmenekül az igazságszolgáltatás elől. Egy, a kormány által támogatott testület szerint 2020 októberében a hadsereg tüzet nyitott egy tüntetésre az ország gazdasági központjában, ahol több százan tiltakoztak a rendőri brutalitás ellen, 11 embert megölve és sokakat megsebesítve.

Blinken elmondta, hogy az Egyesült Államok várja a vizsgálat teljes eredményét, és részben a felelősök felelősségre vonása alapján fog dönteni a Nigériának történő fegyvereladásokról.

"Várjuk az állam és a szövetségi kormány válaszát az eredményekre, és elvárjuk, hogy azok olyan lépéseket tartalmazzanak, amelyek biztosítják az elszámoltathatóságot, és foglalkoznak az áldozatok és családjaik sérelmeivel" – mondta a nigériai külügyminiszterrel, Geoffrey Onyeamával közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Blinken nigériai látogatása a második állomása a kontinensen tett, három országot érintő körútjának, amely Kenyában kezdődött és Szenegálban ér véget.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »