Blinken is megüzente: amint újra összeül a parlament, jóvá „kell” hagyni Svédország NATO-csatlakozását

Blinken is megüzente: amint újra összeül a parlament, jóvá „kell” hagyni Svédország NATO-csatlakozását

Az Egyesült Államok arra számít, hogy Magyarország hamarosan jóváhagyja Svédország NATO-pályázatát – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

A Reuters beszámolója szerint Blinken egy nemrégiben Washingtonból kiadott nyilatkozatában "bizakodását" fejezte ki, hogy Magyarország hamarosan ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását. A tárcavezető reménye szerint a következő parlamenti ülésszakon Budapest is áldását fogja adni az északi ország csatlakozására a katonai szövetséghez. Blinken úgy fogalmazott:

Magyarországnak most cselekednie kell annak érdekében, hogy befejezze Svédország csatlakozási folyamatát, de teljes mértékben számítok arra, hogy ez a következő hetekben fog megtörténni, amikor Magyarország parlamentje újra összeül.

Hírdetés

Az Egyesült Államok szorosan figyelemmel kíséri a NATO bővítését, és Magyarország közelgő döntését kulcsfontosságú pillanatnak tekinti.

A Blinken által felvázolt ütemterv azt jelzi, hogy a diplomáciai folyamat a végső szakaszához közeledik. Magyarország az egyetlen olyan NATO-tagállam, amelyik még nem fogadta el Stockholm csatlakozását a szervezethez. Emiatt most a nemzetközi figyelem a budapesti parlament várható ülésére szegeződik, jelentős nemzetközi nyomást helyezve a döntéshozókra, írja a Portfólió.

Korábban írtuk: Stoltenberg: várom a ratifikálást Magyarország részéről, amint a parlament februárban újra összeül


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »