Blinken: „India és az Egyesült Államok Izrael mellett áll a terroristákkal szemben”

Amerikai és indiai vezető diplomaták és védelmi illetékesek az indiai-csendes-óceáni térséggel, Kínával és az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos biztonsági helyzetről tárgyaltak pénteken Újdelhiben.

"Az Egyesült Államok és India minden szinten elmélyíti a kapcsolatát és az együttműködését, a védelmi technológiáktól egészen a személyes kötelékekig, és emellett közös diplomáciai úton megpróbálunk előrelépni egy olyan indiai-csendes-óceáni régió eléréséért, amely szabad, nyitott, virágzó és rugalmasan ellenálló" – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter a találkozón.

A külügyminiszter azt is kifejtette, hogy a két fél megtárgyalta a közel-keleti harcok legégetőbb kérdéseit is.

Hírdetés

"Nagyra értékeljük a tényt, hogy India a kezdetektől fogva erősen elítéli az október 7-i támadásokat, és ahogyan arra a közösen kiadott közleményünk is tisztán rávilágít; India és az Egyesült Államok Izrael mellett áll a terroristákkal szemben" – mondta Blinken.

Szubrahmanjam Dzsaisankar indiai külügyminiszter hozzátette, hogy India mindig is szószólója volt a közel-keleti harcok befejezését segítő közvetlen tárgyalásoknak, hogy létre jöhessen a szuverén és független palesztin állam, amely békében él Izraellel.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »