Blaha Moszkvába utazott, elnézést kért a „Nyugat ruszofóbiájáért”

Blaha Moszkvába utazott, elnézést kért a „Nyugat ruszofóbiájáért”

Ľuboš Blaha, a Smer-SD EP-képviselője ígéretéhez híven elutazott Moszkvába. Hétfőn, a Vörös-téren vett fel egy videót, posztjában pedig arról írt, hogy szeretne köszönetet mondani a fasizmus alóli felszabadításért és elnézést kérni azért, amit a Nyugat ruszofóbiájának nevezett.

Blaha nem titkoltan az egyik, ha nem a leginkább oroszbarát szlovák politikus. Moszkvai tervezett útjáról már múlt héten beszámolt az Európai Parlamentben, mikor Orbán Viktor EU-elnökséget célzó felszólalása után védelmébe vette a magyar miniszterelnököt.

„Oroszország még mindig gyönyörű, még mindig okos, még mindig fejlett. Eljöttem köszönetet mondani a fasizmus alóli felszabadításért. Bocsánatot kérni a Nyugat ruszofóbiájáért”

közölte Blaha a Telegram csatornáján.

Emellett ugyanitt közzétett egy videót is, amelyen látszik, hogy a moszkvai Vörös-téren sétál és kifejezi Oroszország felé barátságát.

„A fasizmus és a háború Nyugatról jön, a szabadság és a béke Keletről”

állítja Blaha.

A videóban a fentiek mellett bocsánatot kér a szerinte „háborús, gyűlöletkeltő és szó szerint fasiszta határozatokért, amelyeket Oroszország ellen hoznak az Európai Parlamentben”.

Hírdetés

A videón az is látszik, ahogy általa a moszkvai MGIMO Diplomáciai Iskolában tanuló szlovák diákokkal vörös szegfűt helyez el és meghajol az ismeretlen katona sírjánál és Georgij Zsukov szovjet marsall emlékművénél.

Reagáltak a liberálisok

Nem kellett sokat várni a liberális ellenzék reakcióira. Martin Hojsík, a Progresívne Slovensko EP-alelnöke szerint Blaha moszkvai útja cinikus színház, amellyel láttatni akarja magát, egyúttal függetlenedne a smeres kormányzat hibáitól.

Hojsík szerint Blaha bármit megtesz azért, hogy lájkokat gyűjtsön a Telegramon, ahol szerinte populáris a diktátorok iránti csodálat.

„A Smerrel ellentétben a Progresívne Slovenskoban tudjuk, hogy a rossz és a diktatúra ellen harcolni kell, ami a Szlovák Nemzeti Felkelés üzenete is. Nem hagyjuk megfélemlíteni magunkat egy olyan ember által, aki a csehszlovák kommunisták hagyományai szerint üdvözölte volna a megszállókat a szlovák határon”

emelte ki Hojsík.

Ľuboš Blahát idén júniusban választották meg a szlovákiai polgárok EP-képviselőnek. Oroszbarát beállítottsága nem új keletű, korábban is élesen kritizálta az EU orosz-ellenes szankcióit. Robert Fico negyedik kormánya bár szóban támogatja Ukrajna EU-s tagságát, az előző szlovák kormányokkal ellentétben nem támogatja, hogy Szlovákia fegyvereket adjon át az ukránoknak, ugyanakkor nem akadályozza, hogy szlovák fegyvergyártó cégek fegyvereket adjanak el Zelenszkijéknek.

Blaha nem sokkal azután utazott Moszkvába, hogy Juraj Blanár (Smer-SD) külügyminiszter a New York-i ENSZ-közgyűlés alkalmával találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Körkép.sk, standard.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »