Black List Master: robbant a PC-bomba a Linuxban is

Black List Master: robbant a PC-bomba a Linuxban is

Egy hetek óta zajló álvita érkezett újabb mélypontjához a hétvégén, ugyanis a Linux-rendszer atyja, Linus Torvalds is áldását adta arra, hogy a közösség fogadjon el egy olyan ajánlást, mely terminológiai változtatást javasol a dokumentációkban és a kódokban egyes kifejezések esetében.

Az ügy előzménye és kiváltója az a fehérellenes mozgalom, mely a négerbűnöző George Floyd halála után lett feltüzelve, először az Egyesült Államokban, majd globális szinten is. A múltat, normalitást és a fehér embert végképp eltörölni kívánó mozgalom hatására elindult egy kezdeményezéssorozat is a tech cégek és az IT-ipar fejlesztői csapatai által támogatva, melynek célja az, hogy a szaknyelvi terminológiában cseréljék le "semlegesebbre", "befogadóbbra" mindazokat a kifejezéseket, melyeknek esetlegesen "rasszista konnotációi lehetnek".

Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott többek között a Twitter, a GitHub, a Microsoft, a LinkedIn, az Ansible, a Splunk, az Android, a MySQL, a PHPUnit stb., és most már a Linux is.

A Linux esetében is két fő kifejezéspárról van szó: az irányító/kiszolgáló funkciókat jelentő „master/slave” (‘úr/szolga’), valamint az engedélyezést/tiltást jelentő „blacklist/whitelist” (‘feketelista/fehérlista’) a jövőben már nem használható, az új dokumentációkban más kifejezéseket kell alkalmazni.

Hírdetés

Az elfogadott javaslat szerint a master/slave helyett a következők ajánlottak:

primary/secondary
main/replica or subordinate
initiator/target
requester/responder
controller/device
host/worker or proxy
leader/follower
director/performer

A blacklist/whitelist cseréjére pedig a következőket javasolják:

denylist/allowlist
blocklist/passlist

(IT Café nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »