Biztosítson optimális hőmérsékletet és páratartalmat a szivaroknak!

Biztosítson optimális hőmérsékletet és páratartalmat a szivaroknak!

A szivarok tárolásához megfelelő körülményeket kell teremteni a hazai éghajlaton, ugyanis érzékenyek a hőmérsékletre és páratartalomra, tönkremennek, elveszítik nagyszerű aromáikat, jellegzetes ízüket. 

A szivarok tárolására szolgáló speciális kialakítású humidorok, valamint az azokban használt párásító rendszerek segítségével mindez biztosítható, így akár évtizedekig megőrizhetik frissességüket. Ismerje meg, hogyan, milyen eszközökkel garantálható az eredeti állapot fenntartása!

Ideális körülmények a szivarok számára

A szivarok számára optimális hőmérséklet 18-21°C, a relatív páratartalom pedig 68-72%. Amennyiben ezek adottak, sem a kiszáradástól, sem a penészedéstől nem kell tartanunk. De a Humidorshop.hu kínálatából beszerezhető humidorok további előnyöket is nyújtanak a minőség megőrzésén túl.

A szivartároló dobozok rendkívül precízen összerakott szerkezetek, amelyek pontos záródást biztosítanak. Készülhetnek fából, műanyagból, fémből, üvegből vagy bármilyen anyagból. Belsejük ideálisan spanyol cédrusból vagy esetleg hondurasi mahagóniból, amerikai vörös cédrusból készül, ugyanis ez a faanyag szerkezeténél fogva szabályozni képes a nedvességet. De megvédi a szivarokat a dohánybogarak károsításától, valamint jellegzetes aromát biztosít, elősegíti a szivarok érési folyamatait. 

Különböző méretekben állnak rendelkezésre, igazodva a szivarok és a gyűjtemény méretéhez. A megfelelő páratartalmat párásító rendszerek révén kell biztosítani.

Mi történik, ha nincsenek meg a szükséges körülmények?

Hírdetés

A szivarok nagy része celofánban kerül az üzletekbe, ahol szivartároló szekrényekben őrzik mindaddig, amíg értékesítésre nem kerülnek. A legtöbb szivaros nem 1-2 szállal szerez be kedvenc dohányrúdjaiból, hanem ennél nagyobb mennyiséget vásárol. Ezeknek a tárolásáról azonban gondoskodni kell. Párásítócsomagokkal egy műanyag dobozban vagy zárható zacskóban is megőrizhetők rövid ideig, azonban stílusos és szakszerű tárolásukra a humidorok szolgálnak. 

A hosszú időn keresztüli túlzottan magas páratartalom kellemetlen savanykás ízt ad a szivaroknak, de 80% fölött penészfoltok is megjelenhetnek rajtuk, ami miatt nemcsak élvezhetetlenné válnak, de az egészségre is károsak. Alacsony páratartalom mellett kiszáradnak, törékennyé válnak. 

Hogyan gondoskodhatunk róluk?

A megfelelő hőmérséklet és páratartalom mérésére, valamint szabályozására különféle eszközök szolgálnak. Különféle párásító rendszerekkel biztosítható az ideális páratartalom. A legegyszerűbben használhatók az ún. Boveda csomagok, melyek a fordított ozmózis elvén működnek. De választhatunk más típusú párásítók közül is.

A páratartalom és hőmérséklet mérésére analóg és digitális hygrométerek szolgálnak, melyeket szintén a humidorban kell elhelyezni. 

Szivarjai tárolását ne bízza a véletlenre, válasszon az ízlésének megfelelő megjelenésű szivartároló dobozt és hozzá párásítót, valamint páratartalom-mérő eszközt!

(x)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »