Bizonytalan az Azov ezred sorsa, akár ki is végezhetik őket

Bizonytalan az Azov ezred sorsa, akár ki is végezhetik őket

Az ukránok szemében hősök, az oroszok számára „náci” bűnözőknek számítanak az Azov ezred katonái, az európai és nemzetközi szélsőjobboldalon pedig vegyesen zsidóbérencnek, illetve nacionalista ellenállónak tartják őket, egyszóval a megítélésük ellentmondásos.

A mariupoli Azovsztal acélüzemet heteken át védő ukrán katonák kedden adták fel a harcot és tették le a fegyvert az oroszok előtt. Ők most a szakadár területeken felállított táborokban és kórházakban várják a fogolycserét, csakhogy az orosz legfőbb ügyész kérvényezte, hogy a Legfelsőbb Bíróság nyilvánítsa terrorista szervezetté az üzemet védő Azov ezredet, így kizárva őket bármiféle cseréből.

Az ukrán hadügyminisztérium elvileg folytatja a béketárgyalásokat és továbbra is bízik abban, hogy sikerül kimenekíteniük az embereiket. A sebesült ukrán katonák orosz ellenőrzés alatti területre szállításáról pedig azt mondták, hogy „ez volt az egyetlen kiút”.

Hírdetés

A moszkvai parlamentben egyre hangosabbak azok a hangok, amelyek hallani sem akarnak fogolycseréről. Vjacseszlav Vologyin, a Duma szóvivője azt mondta: „náci bűnözőket nem lehet kiadni. Ők háborús bűnösök és mindent meg kell tennünk azért, hogy bíróság elé állítsuk őket”.

Amennyiben terroristává nyilvánítják az acélüzem védőit, akár ki is végezhetik őket az orosz jog szerint.

Az Azov ezred a 2014-es harcok során alakult önkéntesekből. Egy részük valóban szélsőjobboldali ideológiát vall és nemzetiszocialista szimbólumokat is használ, azonban a Nyugattal és különböző ukrajnai zsidó származású oligarcháktól érkező anyagi támogatások miatt sokan zsidóbérencezik őket, főleg Magyarországon, de például Lengyelországban, illetve tőlünk nyugatabbra a szélsőjobb teljes mellszélességgel kiáll mellettük.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »