Bizonyítékokat tartanak vissza a lengyelek, akadályozzák a nyomozást az Északi Áramlat ügyében

Bizonyítékokat tartanak vissza a lengyelek, akadályozzák a nyomozást az Északi Áramlat ügyében

Lengyel tisztviselőket azzal vádolnak, hogy bizonyítékokat tartanak vissza az Északi Áramlat gázvezeték szabotázsának ügyében, ami gyanút ébreszt Varsó szerepével kapcsolatban – közölte a Wall Street Journal nyomán a Portfólió.

Az európai nyomozók aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a lengyel tisztviselők nem működnek együtt az Északi Áramlat földgázvezetékek szabotázsának ügyében folyó nyomozásban.

Hírdetés

A nyomozócsoporton belüli források szerint a feltételezett szabotőrök lengyel területen való mozgásával kapcsolatos részletek közlése késik. Ez kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy a támadást az előző lengyel kormány tudtával vagy anélkül hajtották-e végre.

Noha nem mutattak be olyan bizonyítékot, amely közvetlenül a lengyel kormányt hozná összefüggésbe a robbanásokkal, a nyomozók óvatosak, mert úgy látják, hogy a lengyel tisztviselők igyekeznek akadályozni a munkájukat.

A legtöbb nyugati biztonsági tisztviselő azt szeretné elhitetni, hogy egy ukrán csoport lehet felelős a szabotázsért; Ukrajna azonban tagadta, hogy bármi köze lenne hozzá. Oroszország ezzel szemben az Egyesült Államokat gyanúsítja, akik szintén tagadnak.

Ezek fényében egyes magas rangú európai tisztviselők fontolgatják, hogy felkeresik Donald Tuskot, Lengyelország decemberben hivatalba lépett új miniszterelnökét, remélve, hogy vezetése alatt jobb lesz az együttműködés. Tusk nem sokkal hivatalba lépése után elbocsátotta a nyomozásban érintett hírszerző szolgálatok vezetőit.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »