Biznisz a kínai vakcinákkal: azért egy offshore-múltú céggel szerződött az Orbán-kormány, mert ők jelentkeztek

Biznisz a kínai vakcinákkal: azért egy offshore-múltú céggel szerződött az Orbán-kormány, mert ők jelentkeztek

Az Orbán-kormánynak arra az egyszerű kérdésre kellett volna válaszolnia, hogy miért egy offshore-múlttal rendelkező cég lesz a kínai vakcina kereskedője. Emlékezetes, lapunk számolt be arról, hogy a Gulyás Gergely miniszter által nyilvánosságra hozott szerződésekből kiderült, a Sinopharm-vakcina behozatalába beékeltek egy céget, a Danubia Pharma Gyógyszerkereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságot, amelynek igen jelentős offshore-múltja van.

A cég tulajdonosi háttere továbbra is a homályba vész, de például az egészen biztos, hogy jellemző módon egy Port Vilaba (a csendes-óceáni Vanuatui Köztársaság fővárosa) bejegyzett offshore cég, a Batavia Investments volt a Danubia Pharma első tulajdonosa. 

Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje írásbeli kérdésében arra hozott hazai és nemzetközi példákat, hogy egyáltalán nem lenne szükség kereskedőcéget beiktatni a kínaiakkal való vakcinabizniszbe. 

„Mi indokolta a Danubia Pharma Kft. bevonását a kínai oltóanyag beszerzésének folyamatába?”

kérdezte a pártelnök Orbán Viktort. 

A miniszterelnök nevében válaszoló Magyar Levente külügyi államtitkár nem igazán részletezte, hogy miért kellett kijátszani a vakcina beszerzést egy homályos hátterű cégnek.

Hírdetés

„A kínai Sinopharm oltóanyag esetében a Danubia Pharma KFT. nyújtott szakmai felügyeletet a szállításhoz, mivel a cég rendelkezik a szükséges engedéllyel”

írta rövidke válaszában a kormánypárti politikus, hozzátéve: a Danubia több mint 10 éves múltra tekint vissza a gyógyszer export-importban. 

Nem árt tudni viszont, hogy a Danubia 2019-ig százmilliós veszteséget termelt, és a helyzet csak azután változott, hogy 2020. november 27-én felvásárolta a céget a szintén ismeretlen hátterű Syntonite MED Zrt., és át is költöztek az Emberi Erőforrások Minisztériuma által is használt irodaházba. 

Ez amúgy egy óriási üzlet. A szerződés szerint Kína 5 millió adag vakcinát szállít le, a fizetés pedig két lépcsőben történik:

  • 66 millió eurót (plusz áfa) a szerződés aláírása utáni három napon belül
  • további 84 millió plusz áfát pedig március 31-ig fizet ki a magyar állam.
  • A vételár adagonként 30 Euró + 5 százalék Áfa, vagyis ez a legborsosabb árú vakcina, amit Magyarország megrendelt, miközben ugyanezt az oltóanyagot adagonként 21-22 Euróért (26 dollárért) adta a Sinopharm Perunak.


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »