Bízni önmagunkban, nemzetünk erejében és a magyar nép kitartásában

Bízni önmagunkban, nemzetünk erejében és a magyar nép kitartásában

Dunaszerdahelyen idén is gazdag kulturális élményekkel lepték meg a kultúra iránt érdeklődőket a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepi gálaesten a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban, amely zsúfolásig megtelt szülőkkel és nagyszülőkkel, akik a rendezvényre azért érkeztek, hogy büszkén láthassák gyermekeik fellépését.

A Pázmaneum Polgári Társulás szervezésében a Magyar Himnusz születésnapján, a szervezők a kultúra és a nemzeti örökségünk sokszínűségét mutatták be, hiszen a kulturális programban a fellépők között egészen aprók és a legidősebb korosztály is képviseltette magát.

Az ünnepi műsorban felléptek a Komenský utcai óvodások, a Művészeti Alapiskola tanulói, Plavucha Márk, a Neratovice téri Magyar Tannyelvű Magánszakközépiskola diákjai, a 10. sz. Szent György cserkészcsapat tagjai, Tóth László, József Attila-díjas költő, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetettje, Józsa Janka és Kosár Szabolcs, a Pántlika zenekar.

Az est vendége és ünnepi szónoka Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár volt, aki rámutatott, hogy a magyar kultúra csak akkor tud megmaradni, ha vannak elhivatott őrzői, hiszen a magyarság és a kultúra megtartása létkérdés.

„Kölcsey Ferenc olyan művet hagyott örökségül nekünk, amely megeleveníti mindazt, ami mi, magyarok vagyunk: győzelmekkel és veszteségekkel teli ezeréves történelmünket, a szívós magyar néplelket és a rendíthetetlen hitet. Ezek azok a dolgok, amelyek hatottak és mind a mai napig hatnak kultúránkra, arra, ahogyan élünk, amiben hiszünk, és ahogyan gondolkodunk bizonyos kérdésekről” – mondta Potápi.

Beszédében utalt az Európát érintő migrációs problémára, ami elutasítja az európaiság megkérdőjelezhetetlen kereszténységbe vetett hitét.

Hírdetés

„Ebben a megpróbáltatásokkal teli időszakban különösen fontos, hogy megőrizzük keresztény kultúránkat, nemzeti identitásunkat és megerősítsük összetartozásunkat” – mondta.

Szavai szerint csak a nemzetére, kultúrájára büszke közösség tud megmaradni, amely ha büszkén tudja vállalni magyarságát, akkor egy erős magyar kulturális életet, erős magyar közösséget és nagy eredményeket elérő Kárpát-medencei magyarságot tudhat magáénak.

Végül Kölcseyt hozta fel követendő példának, aki a nemzet megmentésén dolgozott, felismervén, hogy a magyar kultúra nem létezhet a magyar nyelv nélkül:

„Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk nemzetünk és kulturális örökségünk megmaradásáért, még akkor is, ha úgy tűnik, nem kapunk érte semmit cserébe, (…) a ma véghez vitt tetteinken múlik, milyen lesz a jövőnk” – fogalmazott Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Az est befejezéseként Karaffa Attila, a Pázmaneum polgári társulás vezetője kifejezte háláját mindazoknak, akik részt vettek, és megköszönte az együtt eltöltött kellemes pillanatokat. Eközben Forró Krisztián, a Magyar Szövetség politikai párt vezetője a közelgő elnökválasztáson való részvételre biztatta a jelenlévőket.

(Németh Tímea/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »