Bizalmatlansági indítvány: a Florin Cîțu vezette kormány nem rendelkezik sem politikai, sem morális legitimitással

Bizalmatlansági indítvány: a Florin Cîțu vezette kormány nem rendelkezik sem politikai, sem morális legitimitással

A Romániát jelenleg vezető kormány már nem rendelkezik politikai legitimitással, mert nem áll mögötte parlamenti többség – áll az USR PLUS és az AUR által péntek este benyújtott bizalmatlansági indítvány szövegében.

A Románia egyetlen esélye a túlélésre a Cîțu-kormány menesztése! címet viselő dokumentum szerint a Florin Cîțu vezette kabinet a morális legitimitást is nélkülözi, “ugyanis egy olyan személy, akinek a múltban komoly problémái adódtak a törvénnyel, és aki jelenleg is visszaél vele, nem rendelkezik azokkal a minimális garanciákkal, amelyek szükségesek a végrehajtó hatalom irányításához”.

Az indítvány megszövegezői úgy vélik, Florin Cîțu az elmúlt hónapokban bebizonyította, hogy nem alkalmas egy koalíciós kormány vezetésére, és képes feláldozni a közös érdeket, az emberek jólétét, hogy megnyerje a pártelnökségért folyó versenyt.

Hírdetés

 Ezt a célt szolgálja – állítják – a kormányfő által kitalált terv is a liberális polgármesterek közpénzekből való finanszírozására. Szerintük az Anghel Saligny beruházási terv nem több egy “pártperselynél”, és gyakorlatba ültetése érdekében a miniszterelnök menesztette az igazságügyi minisztert, hogy olyan személyt nevezzen ki a helyére ideiglenes jelleggel, aki végrehajtja a parancsait.

A dokumentumban rámutatnak, a miniszterelnök “adja meg a kormányzás alaphangját”, ezért példás karakterű személynek kell lennie, akit nem leng körül korrupció vagy erkölcstelen magatartás gyanúja. Az aláírók szerint Florin Cîțu nem tesz eleget ezeknek a feltételeknek.

“Ennek az embernek komoly problémái adódtak az igazságszolgáltatással az Amerikai Egyesült Államokban. Bűntettei miatt börtönbe zárták. Emellett más kötelezettségek – például kölcsönkért pénzösszeg visszafizetése – alól is kibújt. Romániában azzal vádolják, hogy egy erdőjuttatási ügyben a családja számára kedvező módon járt el, és miután birtokba vette az erdőket, letarolta őket. Amióta miniszterelnök, a legtöbbször kizárólag személyes vagy pártérdekei szerint cselekedett” – fogalmaznak az indítványban. 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »