Bitcoin-bányát nyit az Eastman Kodak

Bitcoin-bányát nyit az Eastman Kodak

Két nap alatt megduplázta piaci értékét a legendás fotókidolgozási és nyomtatási szolgáltató, az Eastman Kodak, amely lekésve a digitális átállásról, 2012-ben csődhelyzetbe jutott. A filmek és fényképek kidolgozásához szükséges eszközöket gyártó vállalat ezután „kicsiben” folytatta, a csomagolástechnikában, digitális nyomdaipari szolgáltatásokban látott fantáziát.

Adósságait a gyártóbázisainak és szabadalmainak eladásával kezelhető szintre, 845 millió dollárra csökkentette, s a márkanév használati jogát is értékesítette, hasonlóan a szintén gondokkal küszködő Polaroidhoz vagy az Agfához. A Kodak új profilja sem győzte meg túlzottan a befektetőket, árfolyama a 2014-es 37 dollárról tavaly év végére 3,10 dollárig süllyedt, hogy aztán főnixmadárként támadjon fel poraiból a most folyó Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai vásáron (CES), ahol két újdonsággal is szolgált a cég, meglovagolva a kriptodevizákban rejlő hatalmas lehetőségeket.

Egyrészt bejelentették, hogy KodakCoin néven saját kripto­devizát vezetnek be a piacra, amelynek elsődleges kibocsátásához (ICO) a londoni Wenn Media Groupot nyerték meg partnerként. A blokklánc-technológia felhasználásával kreált KodakCoinnal egyben nosztalgiázik is a cég, hisz segítségével a fotósok és a médiaügynökségek szorosabban nyomon tudják követni, hogy kik és milyen módon használják fel a fényképeiket.

Hírdetés

A láncba integrált KodakOne szoftver felderíti és azonosítja a fényképek százmillióit, s ha illegális felhasználást tapasztal, akkor jelez, s a jogtulajdonos beszedheti az elmaradt jogdíjat – természetesen KodakCoinban. Szakértők nem biztosak benne, hogy ez az út vezet a Kodak feltámadásához, tekintettel arra, hogy a digitális pénzek piacán egyre több szereplő követel magának helyet. A Filecoin összesítése szerint tavaly 3 milliárd dollár értékű ICO-t hajtottak végre a startupok. A piac telítődését jelzi, hogy most nyolcvan ICO van folyamatban, és nagyjából ugyanennyien próbálkoznak majd a forrásbevonás e formájával a következő két hónapban.

Amíg a KodakCoin ICO-ja még várat magára, a másik bejelentés tárgya, a KashMiner már munkára kész. A cég olyan komplett mini-PC-t fejlesztett ki, amely megállás nélkül termeli a Bitcoint, miután bedugják a konnektorba. Az egy nagyobb autóakkumulátorhoz hasonló méretű kompakt egység processzorokból és a hűtésüket szolgáló ventilátorokból áll, s áramfelvétele 1500 watt körüli. Az egységekből hálózatot épített ki a Kodak a New York állambeli Rochesterben lévő bázisán, ahol a felhasználók bányászati időt vásárolhatnak maguknak. Az áramot a Kodak saját helyi törpeerőműve szolgáltatja a gépeknek, s az átszámítva 10 forintos kilowattóránkénti árral semmilyen háztartási tarifa nem vetekedhet – írja a Reuters.

A KashMiner bázist a Spotlite üzemelteti, e cég eddig Kodak márkanéven forgalmazott LED fényforrásokat és világítástechnikai eszközöket. A megtermelt Bitcoinon a felhasználó és a cég osztozik egymással. A mostani 15 ezer dollár körül mozgó Bitcoin-árfolyammal és egy „bányagép” két évre vetített négyezer dolláros üzemeltetési költségével számolva a rendszer havi 500 dolláros profitot termel – mondta a BBC-nek a Spotlite vezetője, Halston Mikail. Hozzátette, hogy a befektetőknek nem érdemes sietniük, mert kapacitásaik már lábon elkeltek, de a hatalmas igényekre alapozva hamarosan újabb bányászbrigádokat állítanak a Bitcoin-termelés szolgálatába.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »