Bírságot kockáztat, aki textilmaszkot használ

Bírságot kockáztat, aki textilmaszkot használ

Pénzbírságot kockáztat, aki szombattól nem megfelelő védőmaszkot visel a közterületeken – erről Lucian Bode belügyminiszter nyilatkozott egy, a Digi24 hírtelevíziónak adott interjúban, jelezvén: textilből készült maszk viselése miatt akár 2500 lejre is büntethetik az érintetteket az ellenőrzést végző szervek.

Mint ismert, szombattól újabb 30 napra meghosszabbítják a vészhelyzetet Romániában, az országos vészhelyzeti bizottság javaslatára a kormány január 8-tól ismét kötelezővé tette a védőmaszkok viseletét nyílt és zárt közterületeken egyaránt. Az erre vonatkozó kormányhatározat szerint a védőmaszk lehet sebészeti (a patikákban és boltokban is kapható hagyományos, általában kék színű) vagy az FFP-2-es szűrővel ellátott, orrot és szájat eltakaró, légzésvédő maszk.

Hírdetés

Arra a kérdésre, hogy miként lehet terepen ellenőrizni, hogy ki és milyen típusú maszkot visel, illetve ennek kapcsán mik lesznek a javaslatok az ellenőrzést végzők számára, Lucian Bode azt mondta: a rendőröknek és csendőröknek nem utasításokra, hanem törvényre van szükségük. A belügyminiszter szerint aki textilmaszkban megy közterületre, az olyan, mintha nem is viselne védőmaszkot.

Az új rendelkezések kapcsán az EUROPOL szakszervezet azt javasolja, hogy az utcán szolgálatot rendőrök tagadják meg a tisztázatlan és logikátlan rendelkezések alkalmazását, és kérjék meg feletteseiket, hogy mutassák meg nekik, miként ellenőrizzék majd, ki milyen maszkot visel – írja a Digi24. A rendőrszakszervezet álláspontja szerint nevetséges lesz, amikor a rendőrök az állampolgárok elé állnak, és megkérik, mutassák be a maszkjukat ellenőrzésre. Mint jelezték, ma már a védőmaszkok széles választéka kapható, így olyan textilből készültek is, amelyek különböző típusú szűrőket tartalmaznak, s amelyeket szabad szemmel nem azonosíthatók, még azok számára sem, akik erre szakosodtak – mutattak rá. (dvk)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »