Bírság helyett összeszedetik a szemetet

Bírság helyett összeszedetik a szemetet

Bírságolásra ritkán volt szükség, inkább figyelmeztetik vagy felszólítják a szemetelőket, takarítsák össze az általuk hátrahagyott hulladékot – derült ki a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség beszámolójából. Az intézmény munkatársai rendszeresen ellenőrzik a szeméttárolók környékét, közterek és játszóterek tisztaságát is.

Hadnagy István, a helyi rendőrség igazgatója szerint Sepsiszentgyörgyön az elmúlt évben nem kellett szemetelésért bírságolniuk, és az sem jellemző a városra, hogy köztereken eldobálják a cigarettacsikket, tökmaghéjat az emberek. Úgy fogalmazott, ritka az ilyen eset, de szembesültek már azzal, hogy parkban, tömbházak előtt hagytak hátra szemetet fiatalok. Rámutatott, a büntetés helyett hatékonyabbnak, célravezetőbbnek tartják a nevelést, így inkább figyelmeztetnek, felajánlják a takarítás lehetőségét, mert jobb, ha az érintettek „megértik, hogy miért gond, ha egy halom héj marad a földön” – vázolta az igazgató.

Hírdetés

A helyi rendőrség tájékoztatójában ugyanakkor rámutatott, csak abban az esetben tudnak eljárni, ha értesülnek egy-egy ilyen helyzetről, ha ezekről a lakosság bejelentést tesz, és amennyiben a szemetelőket a helyszínen tetten is érik, akkor fel tudnak lépni, később nehezebb intézkedni.

Hadnagy István ugyanakkor elmondta, kollégái a szeméttárolók környékét is figyelik, lakossági bejelentésre adott helyszínekre is kiszállnak. Példaként említette, a Borvíz utca környékén illegálisan lerakott hulladék miatt 30 ezer lejre bírságoltak – ez volt az idei legjelentősebb büntetés, amit kiszabtak. Ebben az évben eddig közel harminc esetben jártak el a helyi rendőrség munkatársai, akik 18 bírságot és 9 figyelmeztetést állítottak ki. Az előző évben 51 alkalommal írtak jegyzőkönyvet szemetelésért: az elkövetők 15 alkalommal figyelmeztetéssel megúszták, 36 alkalommal azonban fizetniük kellett, a bírságok összege több mint 11 ezer lej volt.

Ami a játszóterek tisztaságát illeti, Hadnagy István leszögezte: ott is tilos szemetelni, és a dohányzás sem engedélyezett. Utóbbi miatt idén eddig hét alkalommal kellett eljárniuk, ebből háromszor pénzbírságot szabtak ki, ilyesmire tavaly négy alkalommal került sor. A tájékoztatóban rámutatnak arra is, az érvényben lévő jogszabályok alapján a bírságok összege 100–500 lej között alakul.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »