Bíróságon végzi a libsi újságíró

Vádat emelt az ügyészség Nyilas Gergely indexes újságíró ellen, mert augusztus közepén, a menekültválság közepén kirgiz állampolgárnak adta ki magát a határőröknek, és így vegyült a migránsok közé. Az újságíró célja volt, hogy bemutassa, hogy bánnak a menekültekkel a magyar hatóságok.

Magyar Menedék - Pogány Biblia

„Álruhában” tudósított az idegenrendészeti előállításról, a röszkei átmeneti táborról, a buszútról, majd a Készenléti Rendőrség Rendészeti Igazgatóságának győri udvaráról. Végül leleplezte magát, mire elengedték.

Hírdetés

Az Index egyik olvasója annyira felháborodott ezen, hogy feljelentést tett, bár az ügyben hivatalból nyomozni kezdett a rendőrség is. Nyilas Gergelyt a hatóság megtévesztésével és közokirat-hamisítással gyanúsították, végül a Győri Nyomozó Ügyészség megszüntette az eljárást, de az újságírót megrovásban részesítette.

Nyilas Gergely azonban panasszal élt, arra hivatkozva, hogy a Sajtószabadságról és a Médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010-es törvény alapján jogában áll közérdekű információ érdekében kisebb jogsértést elkövetni, és hivatalos úton nem lehetett engedélyt szerezni a menekültek magyarországi útjáról szóló tudósításhoz. Emellett semmilyen okiratot nem írt alá, egy tolmács kérte csak, hogy írjon alá cirill betűkkel egy A4-es papírra írogatott jegyzetet. Erről a nem hivatalos papírról másoltak be fiktív adatokat a menekültügyi számítógépes rendszerbe. A megrovás ráadásul nehezítené az újságíró további munkavégzését.

Az ügyészség a panaszt elutasította, így az eset a bíróságra kerül. A hatóság szerint a cikkből nem lehetett új, közérdekű tényt ismerni, csak a kolléga szubjektív véleményének adott teret.

Hunhír.info – hvg.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »