Bírósági idézést kapott a volt francia egészségügyi miniszter

Bírósági idézést kapott a volt francia egészségügyi miniszter

Beidézte a francia igazságszolgáltatás Agnes Buzyn volt egészségügyi minisztert, aki ellen feltételezhetően mások életének veszélyezetése gyanújával eljárást indítanak a koronavírus-járvány franciaországi kezelése miatt folyó eljárás keretében – erősítették meg csütörtökön igazságügyi források a Le Monde című napilap értesülését.

A kormánypárti politikust, aki 2020 febrárjáig irányította az egészségügyi tárcát, pénteken hallgatja meg a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó, 1999-ben létrehozott francia köztársasági bíróság (CJR).

A járvány kezdetén hivatalban lévő kormány ellen eredetileg kilencven panasz érkezett az eddig 115 ezer áldozatot követelő pandémia kezdete óta arra a jogszabályra hivatkozva, amely szerint két év szabadságvesztéssel és 30 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtható az a kormánytag, aki szándékosan elmulasztja az emberek biztonságára veszélyt jelentő eseményekkel szemben a megfelelő intézkedéseket meghozni.

Hírdetés

Buzyn 2020 február közepén azért lépett ki a kormányból, mert ő lett a kormánypárt polgármesterjelöltje Párizsban a márciusi önkormányzati választásokon, ahol alulmaradt a szocialista városvezetővel, Anne Hidalgóval szemben.

A volt miniszter óriási felháborodást váltott ki, amikor később úgy nyilatkozott: a tárcától való távozásakor „tudta, hogy a cunamihullám előttünk áll”, miközben januárban miniszterként nyilvánosan még azt állította, hogy a koronavírus elterjedésének kockázata a lakosság körében nagyon csekély, bár hozzátette, hogy ez még változhat. A nemzetgyűlés vizsgálóbizottsága előtt 2020 júniusban Buzyn elmondta, hogy január 11-én írásban jelezte a miniszterelnöknek és a köztársasági elnöknek is, hogy a koronavírus „potenciális veszélyt” rejt magában.

François Molins, a semmítőszék főügyésze szerdán elmondta, hogy az eljárás megindítása óta 14 500 további panasz érkezett a CJR-hez a kormányzati válságkezelés ügyében.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »