Bíróság előtt a COVID-19 elleni vakcinákat gyártó cég

Bíróság előtt a COVID-19 elleni vakcinákat gyártó cég

A német CureVac vakcinagyártó kártérítési pert indít a versenytárs BioNTech ellen, szabadalombitorlással vádolva a COVID-19 vakcinagyártót. Az eljárás kedden kezdődött a nyugat-németországi Düsseldorfi Tartományi Bíróságán tájékoztat a TASR a DPA hírügynökségre hivatkozva.

A szintén német BioNTech cég milliárdos eladásokat ért el a koronavírus-járvány idején vakcinájának köszönhetően, míg a CureVac cég az ígéretes kezdés után nem tudta időben piacra dobni a vakcinát – írja a DPA. A CureVac azonban azt állítja, hogy olyan technológiákat fejlesztett ki, amelyek kulcsfontosságúak voltak a COVID-19 elleni biztonságos és hatékony vakcinák kifejlesztésében.

A CureVac ezért tavaly júliusban pert indított a BioNTech ellen, amelyben „igazságos kártérítést” követelt több szellemi tulajdonjogának megsértése miatt.

Hírdetés

Elmondása szerint a BioNTech az amerikai Pfizer gyógyszercéggel közösen használta fel azokat a sikeres vakcinája előállításához.

A BioNTech tagadja a vádakat; szerinte a vakcinája „eredeti”.

A cég azt is bejelentette, hogy a kereset közzététele után „erőteljesen védekezni fog a szabadalombitorlással kapcsolatos minden állítás ellen”. A keddi eljárás két szabadalomra és három használati mintára vonatkozott, amelyeket a CureVac használt termékfejlesztésének védelmére.

A bíróság négy ügyben hirdet döntést szeptember 28-án. Az ötödik ügyben – a szabadalmi vitában – a düsseldorfi bíróság először meg akarja várni a német szabadalmi bíróság döntését, ami december közepére várható. A BioNTech ugyanis ott kérte a CureVac vitatott szabadalmának érvénytelenné nyilvánítását.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »