Bíróság elé állítják az Oroszországban elfogott terroristákat

Bíróság elé állítják az Oroszországban elfogott terroristákat

Az orosz szövetségi nyomozó bizottság (SZK RF) befejezte a vizsgálatot egy nyugat-szibériai mecset ellen tervezett terrortámadás ügyében, és a merényletre készülő bűnszövetkezet két tagjának ügyét átadta az illetékes bíróságnak – közölte csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján Vlagyimir Markin, az SZK szóvivője.

Az Iszlám Állam kaukázusi területeket is elfoglalna

Az orosz hatóságok szerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet állt a Pit-Jah szibériai város mecsetje ellen tervezett robbantásos támadás mögött.

Vlagyimir Markin elmondta, hogy a nyomozó hatóság befejezte a vizsgálatot, és a támadást szervező bűnszövetkezet két tagjának, Rizvan Agasirinovnak és Abdula Magomedalijevnek az ügyét átadta a bíróságnak.

A hatóságok megállapították, hogy ők – négy másik, szökésben lévő gyanúsítottal együtt – egy bűnszervezet tagjaiként 2013 októberétől a következő év áprilisáig Törökországban és a nyugat-szibériai Hanti-Manszi autonóm területen terrorcselekményt készítettek elő az utóbbi területen fekvő Pit-Jah város mecsetjének látogatói ellen. 2014 áprilisában akarták felrobbantani a mecsetet házilag készített pokolgéppel.

Hírdetés

A Markin szavait ismertető jelentésekből egyelőre nem derült ki, hogy a gyanúsítottak pontosan milyen indíttatásból követték volna el a terrorcselekményt.

A nyomozó hatóság szerint a merényletkísérlet gyanúsítottjai részt vettek az Oroszország területén betiltott Iszlám Állam tevékenységében.

Agasirinov és Magomedalijev tettestársai elhagyták Oroszországot, ellenük nemzetközi körözés van érvényben.

Az Iszlám Állam szunnita dzsihadista szervezet, amelyet a világ legjobban szervezett és legveszélyesebb terrorszervezeteként tartanak számon, nagy területeket foglalt el Szíriában és Irakban, egyre jobban terjeszkedik Líbiában, de megvetette a lábát már Afganisztánban is. Célja egy szélsőséges iszlamista kalifátus létrehozása az általa elfoglalt területeken.

Orientalista.hu – MTI


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »