„Bírni kell a hajtást, az egész napos pörgést”

„Bírni kell a hajtást, az egész napos pörgést”

A rendkívül csinos, négy nyelven beszélő Czvetkó Nikolett 2013 óta járja a világot a Red Bull csapattal.

Nemcsak szép, hanem okos is – francia nyelven szerzett közgazdászdiplomát –, és bírja a kemény hajtást. A 28 éves Czvetkó Nikolett sokak szemében irigyelt helyzetben van, hiszen a Red Bull csapat főállású alkalmazottjaként beutazza az egész világot a száguldó cirkusszal. Ezek szerint tényleg igaz az energiaitalosok szlogenje: a Red Bull szárnyakat ad (még az álmoknak is).

– Hogy került be a Forma–1 csillogó világába?
– Még az egyetemre jártam, amikor a magyar Red Bullnál hoszteszként dolgoztam 2007-től, és amikor a Forma–1-es csapat 2012-ben a magyar versenyre dolgozókat keresett, jelentkeztem én is. A Hungaroring után a csapat megtartott, így a második fél évben az összes futamon ott lehettem, majd 2013-tól főállású dolgozójuk lettem. Azóta minden évben valamennyi versenyhétvégén és a teszteken is ott vagyok az istállóval.

– Mi kellett ahhoz, hogy kiválasszák? Gondolom, a szép külső önmagában nem volt elég…
– Nem… Beszélek négy nyelven, franciául, németül, angolul és spanyolul, ismertem már a Red Bull világát, és látták, hogy bírom a pörgést, a terhelést.

– És, gondolom, imádta a Forma–1-et…

Hírdetés

– Bevallom őszintén, abszolút nem rajongtam akkoriban a sportágért, ám ez mára teljesen megváltozott. Ahogy vége a munkának, azonnal odaülök a számítógép elé, és átolvasom a legfrissebb híreket, nehogy lemaradjak valamiről.

– Miért felel jelenleg a Red Bull csapatánál?
– A csapatok, a Red Bull és a Toro Rosso étkeztetéséért felelek, ami megközelítőleg kétszáz embert jelent egy-egy versenyen. Természetesen a négy pilóta az külön világ, nekik speciális kívánságaik alapján főznek, és percre pontosan oda viszik fel a friss ételt, ahova éppen kérik. Késni egy percet sem lehet, de itt erre még nem volt példa.

– Mint mondta, főállásban dolgozik a csapatnál. Miként telnek a napjai, hol él egyáltalán?
– Budapesten élek, és innen utazom minden verseny vagy teszt helyszínére. Ahogy közeledik a versenyhétvége, akkor előtte lévő vasárnap a cég által küldött repülőjeggyel kiutazom a verseny helyszínére, majd hétfőtől elkezdődik az előkészület. Ilyenkor, mondjuk hétfőtől szerdáig napi nyolc-tíz órát dolgozunk, majd csütörtöktől egészen vasárnap estig nagyon kemény időszakunk van, hiszen 14-15 órán át megy a hajtás megállás nélkül. A verseny utáni hétfőn pakolás, majd kedden pedig jön a hazautazás.

– Mi van olyankor, amikor egymást követő hétvégeken vannak futamok?
– Akkor természetesen az egyik helyszínről utazunk a másikra. Volt olyan eset, amikor öt hét után jutottam haza, miközben Indiában, Abu-Dzabiban, az Egyesült Államokban, majd Brazíliában voltam egymás után.

– Főállásúként havi rendszerben kapja a bérét?
– Nem, a versenyhétvégéket követően azonnal elszámolás van, és euróban utalják a béremet a számlámra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »