Biológiai terrortámadást hárított el a TEK

Biológiai terrortámadást elhárító gyakorlatot tartott pénteken a Terrorelhárítási Központ Zách utcai bázisán – tudatta közleményében a TEK péntek délután.

Az összetett gyakorlatban részt vettek az Országos Epidemiológiai Központnak, a Magyar Honvédség (MH) Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központjának, valamint az MH Egészségügyi Központ Mobil Biológiai Laboratóriumának szakemberei is – írták.

Hírdetés

„A TEK személyvédőinek kíséretében utazó védett személy gépén egy utas biológiailag fertőző, veszélyes anyaggal fenyegetőzik, ami egy dulakodás után a fedélzetre jut. A személybiztosítók ártalmatlanná teszik az elkövetőt, majd a leszállás után a TEK műveleti egysége elfoglalja a gépet, amikor elkezdődik az utazók evakuálása és mentesítése” – vázolta a közlemény a gyakorlat forgatókönyvét.

A repülő izolálását, a mentesítő sátrak felállítását, illetve az utazók és a rendvédelmi egységek személyes tárgyainak, ruházatának izolált begyűjtését a honvédségi specialisták, az epidemiológiai központ szakemberei és a Terrorelhárítási Központ egységei közösen végezték.

A hazánkban elsőként megtartott gyakorlat célja a mentesítéshez szükséges berendezések szakszerű használatának elsajátítása mellett az volt, hogy a személyvédelmi, műveleti és felderítő egységek minél összehangoltabban és hatékonyabban legyenek képesek elhárítani egy esetleges biológiai fenyegetést – olvasható a TEK közleményében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »