Bin Salman és Netanjahu titokban találkozott Ammanban

Bin Salman és Netanjahu titokban találkozott Ammanban

A Maariv izraeli lap szerint a szaúdi koronaherceg Mohamed Bin Salman és az izraeli miniszterelnök Benjamin Netanjahu titokban találkozott Ammanban. A találkozóra a jordániai fővárosban a királyi palotában került sor a Fehér Ház tanácsadója Jared Kushner ammani látogatása során.

Az izraeli lap szerint a találkozón a jordániai király nem vett részt. Habár Izrael és Szaúd Arábia között hivatalosan nincs diplomáciai kapcsolat, a két ország titokban folytat megbeszéléseket. A két ország ugyanis azon dolgozik, hogy hivatalos kapcsolat is létrejöjjön köztük. Ennek vannak kézzel fogható jelei is, hiszen nemrég Szaúd Arábia megnyitotta légterét az izraeli repülőgépek számára és katonai téren is több helyen együttműködnek, mint például Szíriában és Jemenben.

Hírdetés

A Fehér Ház különleges megbízottja jelenleg a térségbeli országokat látogatja meg, hogy egyeztessen velük Donald Trump közel-keleti béketervéről a megszállt palesztin területeken, Szaúd Arábiában, Egyiptomban, Jordániában és Katarban. Kushner szerdán találkozott a szaúdi koronaherceggel akivel az Egyesült Államok és Szaúd Arábia közötti együttműködésről tárgyaltak, valamint megvitatták a Gáza övezettel kapcsolatok kérdéseket és Trump palesztin-izraeli béketervét. Habár Trump valószínűleg a palesztin-izraeli béke alatt a palesztin nép cionisták felé történő behódolását érti.

Kushner az említett témákat megtárgyalta a jordániai királlyal és Abdullah király külön az izraeli miniszterelnökkel is folytatott megbeszélést. A szaúdi kormány pedig támogatná az amerikai elnök közel-keleti béketervét, azonban már egy ideje nem a palesztin nép oldalán állnak. Nagy felháborodást keltett ugyanis nemrég a szaúdi koronaherceg azon kijelentése, mely szerint ,,A palesztinok kössenek békét vagy fogják be.,,

Orientalista.hu – Al-Isfahani


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »