Bill Gates lett az álhírek új célpontja

A New York Times kimutatása szerint az álhírek és összeesküvés-elméletek középpontjában, az 5G hálózatot megelőzve, most már Bill Gates áll.

A New York Times és egy médiaforrásokat elemző társaság, a Zignal Labs által összegyűjtött adatok szerint jelenleg Bill Gates a koronavírusról szóló álhírek kedvenc célpontja.

Az amerikai üzletembert a betegséggel összekapcsoló összeesküvés-elméletek 1,2 millió alkalommal kerültek megemlítésre a televízióban és a közösségi médiában február és április között, 33 százalékkal gyakrabban, mint a második legnépszerűbb 5G hálózat – írta a The Verge.

Hírdetés

A Microsoft társalapítójával kapcsolatos álhírek futótűzként terjednek a YouTube-on, a Twitteren és a Facebookon. A New York Times csak az utóbbin 16 ezer olyan idei bejegyzést talált, melyeken közel 900 ezer kedvelést és hozzászólást tettek a felhasználók.

A Gates-t és a koronavírust összekapcsoló tíz legnépszerűbb Youtube-videó márciusban és áprilisban összesen csaknem ötmillió megtekintést ért el. Az álhírek és összeesküvés-elméletek mind eltérők: az egyik arról szól, hogy a milliárdos azért „készítette el” a Covid–19-et, hogy a vakcina eladásából profitáljon, egy másik alapján Gates tagja egy, az emberiség megsemmisítésére irányuló cselszövésnek, míg egy harmadik szerint egy globális megfigyelőrendszer kialakításán dolgozik a vírus elterjesztése révén.

Bill Gates 2015-ös beszéde, amelyben arra figyelmeztet, hogy az emberiségre a legnagyobb veszélyt a fertőző betegségek jelentik, nem pedig az atomháború, az elmúlt hetekben 25 millió új megtekintést kapott. A New York Times azt állítja, hogy a védőoltás-ellenesek, a „jobboldali képviselők” és a QAnon összeesküvés-elmélet csoport tagjai szerint a videó bizonyítékul szolgál arra, hogy Gates hajlandó a világjárványt felhasználni a személyes céljai érdekében.

Bár a Microsoft alapítója nem kommentálta az álhíreket, Mark Suzman, a Bill & Melinda Gates Alapítvány vezérigazgatója a Times-nak úgy nyilatkozott:


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »