Bill Clinton: "Amerika nélkül nem lenne szabad Magyarország, most mégis Putyin-féle diktatúrát akarnak"

Bill Clinton: "Amerika nélkül nem lenne szabad Magyarország, most mégis Putyin-féle diktatúrát akarnak"

A volt amerikai elnök szerint a lengyelek és a magyarok az USA-nak és a hidegháborúnak köszönhetik szabadságukat, most mégis elegük lett a demokráciából, és tekintélyelvű diktatúrát akarnak – és persze nem kérnek a külföldiekből. Bill Clinton ezzel Donald Trumppal állította párhuzamba Orbánékat.

Az Egyesült Államok volt elnöke és jó eséllyel leendő First Husbandje, Bill Clinton egy hétvégén tartott kampánybeszédében váratlanul Magyarországról (és a lengyelekről) kezdett el beszélni. Clinton május 13-án a College of New Jersey-ben kampányolt feleségének, a demokraták szinte-már-biztos elnökjelöltjének, Hillary Clintonnak, itt került szóba a szerinte putyinizálódó Magyarország:

Lengyelország és Magyarország – két ország, amelyik nem lenne szabad az Egyesült Államok és a hosszú hidegháború nélkül – most úgy döntött, hogy a demokráciával túl sok a baj, ezért most egy Putyin-féle vezetést akarnak. Jöjjön csak egy tekintélyelvű diktatúra, és ne engedjék be a külföldieket! Ismerősen hangzik? Ez megy mindenütt!

A volt elnök természetesen a Vlagyimir Putyinról korábban többször is pozitívan nyilatkozó Donald Trumpra célzott. Az ő nézeteivel, muszlim- és mexikóiellenességével állította párhuzamba a magyar és a lengyel kormányokat, a közönség pedig a fenti videón hallható nevetésből ítélve vette is a lapot. Ezután Clinton rögtön rátért a lényegre, miszerint a demokráciát csak a felesége tudja megvédeni: "Olyan valakire van szükségetek, aki már a kezdetektől tudja, hogyan kell a nagyon rossz dolgokat megakadályozni!"

Hírdetés

Baljós üzenetek

Nem ez az első eset, hogy a nyugdíjas Bill Clinton kissé erős megfogalmazásokkal próbálja feltüzelni a közönséget egy-egy kampányrendezvényen, és az sem lenne meglepő, ha ezúttal is majd finomítania kell utólag szavait. Nem Magyarország miatt – hanem mert a Lengyelországot vezető, antidemokratikus intézkedései miatt bírált PiS-kormány továbbra is az USA fontos és elkötelezett szövetségese és a putyini Oroszország ellenfele. Bill Clinton sommás kijelentése így könnyen visszaüthet, és árthat a profi és pragmatikus külpolitikus imidzsét építgető Hillary Clintonnak.

Amit a volt elnök Magyarországról mondott, az viszont egyáltalán nem új. 2014 őszén Clinton ennél jóval keményebben is fogalmazott, amikor Orbán Viktornak az illiberális államokat éltető hírhedt tusványosi beszédére reagált: "Ott van a magyar miniszterelnök. A magyarok rengeteggel tartoznak Amerikának. Ő (Orbán) szereti a tekintélyelvű kapitalizmust, de ezzel valójában csak azt mondja, hogy soha nem akar kiszállni a hatalomból. Maradni akar örökre, és pénzt."

Pár hónappal később, 2014 decemberében egyébként a republikánusok volt elnökjelöltje és tekintélyes külpolitikusa, John McCain még tovább emelte a tétet, és neofasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort, aki ágyba bújik Putyinnal.

 (Index nyomán)

Korábban írtuk: Clintonné visszahozná férjét a politikába – de valószínűleg Mónika nélkül


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »