Biden Zelenszkijjel telefonált, és további támogatást ígért Ukrajnának

Biden Zelenszkijjel telefonált, és további támogatást ígért Ukrajnának

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott vasárnapi telefonbeszélgetése során Joe Biden amerikai elnök megismételte, hogy az Egyesült Államok rendületlenül támogatja Ukrajnát az orosz agresszióval szembeni védelmében.

Biden egyúttal azt is üdvözölte, hogy az ukrán elnök „nyitott arra, hogy az igazságos békéről tárgyaljon“.

Az Ukrajnát február 24-én megszálló Oroszország jelenleg az ukrán energiainfrastruktúra elleni támadásokra összpontosít, amelyek következtében civilek milliói maradnak áram, hő és víz nélkül a téli időjárásban – írja az AFP.

Hírdetés

Biden a telefonbeszélgetés során hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok segélycsomagot biztosít Ukrajnának, amely 53 millió dollárt (50 millió eurót) tartalmaz az energetikai infrastruktúra javítására, és további 275 millió dollár (261 millió euró) értékű lőszert és felszerelést.

Zelenszkij megköszönte Bidennek a biztonsági segítséget, és hozzátette, hogy megbeszélésük „gyümölcsöző volt“, utalva a „további védelmi együttműködésre, az ukrán energiaszektor védelmére és fenntartására“.

Biden üdvözölte Zelenszkij „nyitottságát az igazságos békéről szóló tárgyalásokra, az ENSZ Alapokmányában foglalt alapelvek alapján“. Hozzátette: a Fehér Ház nem kényszeríti Ukrajnát az Oroszországgal folytatott tárgyalásokra, és Zelenszkijtől függ, hogy mikor és hogyan kezdi meg a tárgyalásokat.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »