Biden vezet, de nyerhet Trump is

A RealClearPolitics legfrissebb átlaga szerint a közvélemény-kutatások alapján Joe Biden előnye 7,7 százalék Donald Trumppal szemben a november 3-án esedékes amerikai elnökválasztás előtt. Ez önmagában semmit nem jelent, 2016-ban Hillary Clinton megnyerte volna a választást, ha a voksok abszolút száma dönt, de az elektori rendszer és Trump győzelmei a csatatérállamokban úgy repítették az üzletembert a Fehér Házba, hogy közben kevesebb ember szavazott rá, mint Clintonra.

Ennél fontosabb adat, hogy a csatatérállamokban szintén jól áll Biden, de Trumpot 2016-ban is alulmérték, és a JP Morgan elemzője szerint ez most is fennáll – írja a portfolio.hu a ZeroHedge alapján. Marko Kolanovic a regisztrált szavazók pártpreferenciáját vette alapul, modellje szerint Trump ott is nyerhet, ahol egyértelmű demokrata előnyt mérnek.

Kolanovic szerint 2016-hoz képest a nagy csatatérállamokban a regisztrált republikánus szavazók száma jelentősebb növekedést mutat, mint a demokratáké.

Hírdetés

Eszerint Trump megnyerheti az olyan kulcsfontosságú államokat, mint Pennsylvania, Florida, és Észak-Karolina, de máshol is változhat a helyzet, ha tényleg alulmérik a jelenlegi elnököt.

A modell viszont nem feltétlenül megbízható, mert a pártsemleges szavazókat nem is veszi számításba.

Trump erősebb a közösségi médiában

Kolanovic egy másik adatsort is bemutat, a QuantCube Social Media (Twitter) Analytics adatbázisát használva, ez alapján az internetezők kisebbnek érzik a két jelölt támogatottsága közti különbséget, mint amit a közvélemény-kutatók számai mutatnak. Az elemző szerint a pollok általában követik a netes véleményváltozásokat, ezért a következő napokban a felmérésékben is csökkenhet a különbség, de annyira magabiztos Biden előnye, Trumpnak legalább nyolc nagy csatatérállamot el kellene hoznia a sikerhez.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »