Biden fogadkozik, hogy jövő héten visszatér a kampányba, de egyre több demokrata követeli távozását

Biden fogadkozik, hogy jövő héten visszatér a kampányba, de egyre több demokrata követeli távozását

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy a jövő héten visszatér, hogy folytassa újraválasztási kampányát. Orvosa szerint a covid-19 tünetei, amelyek miatt otthonában karanténba helyezte magát, érezhetően enyhültek. 

Időközben azonban saját Demokrata Pártjának törvényhozói és adományozói részéről is erősödött a nyomás, hogy a 81 éves Biden mondjon le a jelöltségéről. Több amerikai médium a héten a saját forrására hivatkozva azt írta, hogy erre már a hétvégén sor kerülhet.

A New York Times értesülései teljesen hamisak”

– utasította vissza a spekulációkat Cedric Richmond, Biden kampányának társelnöke az MSNBC-n.

Az elnök azt mondta, hogy indul, és ezzel vége”

– tette hozzá. Az elszántságot, hogy folytatja elnökjelölti kampányát, maga Biden is jelezte, aki egyúttal belekötött republikánus riválisába, Donald Trumpba.

Alig várom, hogy a jövő héten újra útra kelhessek a választási kampányban, hogy a 2025-ös projekt nevében továbbra is leleplezzem Donald Trump fenyegető programját, miközben bemutatom a saját eredményeimet és azt a víziót, amit Amerikáról vallok: ahol megmentjük demokráciánkat, megvédjük jogainkat és szabadságunkat, és ahol mindenki esélyt kap”

– idézte az ABC News Biden pénteki nyilatkozatát.

Maga Trump azonban elhatárolódott tőle.

Hírdetés

Néhány dolog, amit mondanak, teljesen nevetséges és szörnyű”

– írta korábban a volt elnök a TruthSocial hálózatán.

Biden orvosa eközben pénteken bejelentette, hogy a covid-19 tünetei 24 órán belül jelentősen enyhültek, de továbbra is szedi a Paxlovide nevű gyógyszert.

Továbbra is gyenge és száraz köhögése és rekedtsége a fő tünetei, de tegnap óta jelentősen javultak”

– áll Kevin O’Connor orvos közleményében. Hozzátette, hogy az elnök pulzusa, vérnyomása, légzésszáma és testhőmérséklete normális, és Biden továbbra is dolgozik.

Az elnökre azonban, akinek fizikai és mentális állapota kétséges, egyre nagyobb nyomás nehezedik saját pártján belül, hogy adja fel a kampányát.

Már több mint 30 demokrata képviselő a kongresszusban felszólította az elnököt, hogy lépjen vissza a versenytől”

– számolt be pénteken a The Wall Street Journal, miután más demokrata tisztségviselők is előálltak a követeléssel.

A Reuters forrásai szerint Biden kampányának nagy adományozói is nemtetszésüket fejezik ki, mivel júliusban jelentősen csökkentették hozzájárulásaikat. Az ügynökség szerint több, az elnök újraválasztását támogató adománygyűjtő rendezvényt is lemondtak.

Az amerikaiak november 5-én szavaznak az elnökválasztáson. A republikánusok már az országos konvención Donald Trumpot támogatták jelöltjükként, a demokratáknál augusztus végén lesz az országos jelölőgyűlés. Amennyiben a címvédő Joe Biden feladja a kampányt, alelnökjelölt-jelölt társát, Kamala Harrist találgatják leggyakrabban utódjaként.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »