Biden figyelmeztette Oroszországot: bárminemű atomtámadás súlyos hiba lenne

Biden figyelmeztette Oroszországot: bárminemű atomtámadás súlyos hiba lenne

Joe Biden amerikai elnök kedden óva intette Oroszországot attól, hogy nukleáris fegyvert használjon az ukrajnai háborúban, és azt mondta, hogy a konfliktus ilyen kiéleződése súlyos hiba lenne.

Bident arról kérdezték az újságírók, hogy szerinte Oroszország olyan piszkos bombatámadásra készül, amiért aztán Ukrajnát fogja hibáztatni. Az elnök így válaszolt:

Oroszország a héten közölte, hogy Ukrajna valószínűleg ún. piszkos bombát fog bevetni saját területén. A piszkos bomba olyan hagyományos bomba, amely radioaktív, biológiai vagy vegyi anyagok keverékét tartalmazza, ami robbanáskor nagy területen szóródik szét. Használata során azonban nem történik nukleáris robbanás.

Hírdetés

Az Egyesült Államok és szövetségesei azt gyanítják, hogy Oroszország piszkos bombát alkalmazhat egy olyan támadásban, amelyért aztán másvalakit hibáztat (hamis zászlós támadás). Moszkva így igazolhatja majd a hagyományos nukleáris fegyverek alkalmazását, mivel fenyegetve érzi magát az előrenyomuló ukrán hadsereg miatt Ukrajna keleti és déli részén.

Biden hozzátette: „Nem garantálom, hogy ez már hamis zászló művelet. Nem tudjuk“.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »