Biden bandája meg fogja hurcolni a derék a texasi határőröket

Következményekkel kell számolniuk a haiti migránsokkal szemben a déli amerikai határon durva bánásmódot alkalmazó texasi határőröknek – mondta pénteken Joe Biden amerikai elnök, aki történteket "szégyennek" nevezte az országra nézve.

Az elnök azonban elismerte, hogy végső soron őt terheli a felelősség a texasi-mexikói határon kialakult helyzetért. A határhoz haitiak ezrei érkeztek, a világhálón pedig olyan felvételek láttak napvilágot, amelyeken lóháton ülő texasi határőrök ostornak látszó és egyéb eszközöket vetettek be a bevándorlókkal szemben.

"Természetesen vállalom a felelősséget, én vagyok az elnök" – mondta Biden újságíróknak a Fehér Házban. "Megígérem Önöknek, hogy azok az emberek fizetni fognak" – tette hozzá.

Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter szerdán gyors vizsgálatot rendelt el az ügyben a "szükségtelen" erőszak miatt, amelyet a határőrség alkalmazott a határt illegálisan átlépő haitiak ellen.

Hírdetés

Az ügyet követő széles körű felháborodás ellenére a határellenőrzés szigorítása miatt is növekszik a nyomás Bidenen.

Mexikó eközben arra szólítja fel a határon tartózkodó haitiakat, hogy térjenek vissza a Guatemalával közös határhoz, és nyújtsanak be menedékkérelmet.

Az ügy nyomán csütörtökön lemondott Daniel Foote, az Egyesült Államok haiti különmegbízottja, aki éles hangvételű felmondólevelében bírálta a washingtoni vezetést amiatt, hogy haiti migránsok százait toloncoltatta vissza az utóbbi napokban a katasztrófák és politikai bizonytalanság sújtotta karibi államba.

A napokban több mint tizennégyezer menedékkérő – zömében haiti állampolgár – vert tábort a Mexikót Dél-Texasszal összekötő Del Rio hídnál. A kitoloncolások vasárnap indultak, és volt, hogy naponta hét repülőjárat is indult Haitira. Lewis Owensnek, a texasi Val Verde megyei bírójának pénteki közlése szerint immár mindössze 225 migráns maradt a térségben.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »