Biden átfogó stratégiai partneri kapcsolatot jelentett be az ASEAN-nal

Joe Biden amerikai elnök bejelentette szombaton a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) állam- és kormányfői csúcstalálkozóján, hogy az Egyesült Államok "az átfogó stratégiai partnerség" szintjére emeli kapcsolatát a szervezettel.

A dpa hírügynökség magyarázata szerint Washington Kína térségbeli befolyásának ellensúlyozására akarja megtenni ezt a lépést.

Biden közölte, hogy az amerikai kormány "az ASEAN megerősítésére és Délkelet-Ázsia közlekedési és távközlési infrastruktúrájának fejlesztésére" 850 millió dolláros befektetésösztönzési programot akar indítani. "Az ASEAN kormányom indiai-csendes-óceáni stratégiájának fókuszában van" – jelentette ki.. Az Egyesült Államok és az ASEAN együtt fog működni a világ legsúlyosabb problémáinak megoldásában, olyanokéban, mint a klímaváltozás, vagy a jogállamiság fenyegetettsége, és az indiai-csendes-óceáni térséget egy "szabad, nyitott, stabil, gyarapodó, rugalmas és biztonságos világrésszé tesszük" – tette hozzá. Az együttműködésnek része lesz például egy délkelet-ázsiai "integrált elektromosjármű-hálózat" a globális felmelegedés elleni küzdelem részeként – mondta.

Hírdetés

Az Egyesült Államok legnagyobb gazdasági és katonai riválisa, Kína már tavaly megkötötte az átfogó stratégiai partnerségi megállapodást az ASEAN-nal, a héten pedig Li Ko-csiang kínai kormányfő azt javasolta az ASEAN soros elnökségét betöltő Kambodzsa miniszterelnökének, Hun Szennek, hogy fejlesszék ezt még magasabb szintre.

A dpa szerint Biden az ASEAN-csúcson tulajdonképpen azt készíti elő, hogy hétfőn a gazdaságilag legjelentősebb húsz ország (G20) indonéziai csúcstalálkozóján először szemtől szemben találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Biden szombati phnompeni programját kétoldalú találkozóval kezdte a házigazdával, Hun Szen kambodzsai miniszterelnökkel. Tárgyaltak a gazdasági együttműködésről, de emberi jogi és Washington szempontjából katonai-biztonsági kérdésekről is. A Fehér Ház közölte: az amerikai elnök arra kérte Hun Szent, hogy még a 2023-as választások előtt "tegye szabaddá a civil és a politikai életet". A dpa megjegyezte, hogy Kambodzsa egy névleg demokratikus, de valójában autoriter rendszer. Washington katonai-biztonsági aggálya pedig a Ream haditengerészeti bázissal kapcsolatos, mert azt sejti, hogy ott kínai támaszpont épül. Kambodzsai tisztségviselők azonban azt mondják, egyszerűen csak a fejlesztés kínai-kambodzsai együttműködésben valósul meg.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »