Biczó Piroska régész kapja a Szent István-díjat – Sajtótájékoztatót tartottak Székesfehérváron

Biczó Piroska régész kapja a Szent István-díjat – Sajtótájékoztatót tartottak Székesfehérváron

Biczó Piroska, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott régésze kapja idén a Szent István Emlékérem és Díjat Székesfehérváron. A díjátadásra augusztus 16-án, pénteken a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Dísztermében kerül sor – jelentették be augusztus 13-án sajtótájékoztató keretében Székesfehérváron.

A Székesfehérvári Királyi Napok ünnepségsorozat keretében adják át idén is a város legjelesebb civil elismerését, az Államalapító Szent István Emlékérem és Díjat.

Spányi Antal megyéspüspök, a Szent István Emlékérem és Díj Kuratóriumának elnöke, Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója és Karsai Béla, a Karsai Zrt. elnöke, kuratóriumi tagok sajtótájékoztatón jelentették be az idei díjazottat: Biczó Piroska, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott régésze veheti át az elismerést.

Az Államalapító Szent István Érdemrend és Díj Alapítvány célja a kezdetektől változatlan, a keresztény értékrenden alapuló életmű elismertetése és elfogadtatása az egész magyar közösség vonatkozásában – mondta el a sajtótájékoztatón Spányi Antal püspök, a Kuratórium elnöke.

„Azok az események, melyek augusztus közepén Székesfehérváron történnek, és melyeket lelkünkben és szívünkben ünneplünk, nemcsak a városnak, hanem az egész országnak kiemelten fontosak. Közöttük sajátos helyet foglal el az Államalapító Szent István Emlékérem és Díj átadása. Idén egy olyan személyhez kerül az elismerés, aki méltán rászolgált erre, és aki példát mutat mindannyiunknak emberségből, alázatból, szorgalomból” – fogalmazott a püspök.

A fehérvári polgárok javaslata alapján Biczó Piroska kapja idén a díjat a keresztény értékeket hitelesen képviselő, lelkiismeretesen és magas szakmaisággal végzett munkásságáért, valamint Székesfehérvár történelmi múltja, különösen a királyi bazilika régészeti leleteinek kutatása során végzett kiemelkedő tudományos tevékenységéért – jelentette be Csurgai Horváth József igazgató, a kuratórium tagja.

„Az elmúlt húsz esztendőben többek között orvosok, a szociális területen tevékenykedő személyek, tanárok vehették át a Szent István-díjat. Ez egy széles spektrum, ami érdemben idén sem változik azzal, hogy egy régészre esett a választás. A Kuratórium egyhangú szavazása meglehetősen könnyű döntés volt, hiszen Biczó Piroska életútja rendkívül közel áll Székesfehérvárhoz” – hangsúlyozta az igazgató.

Hírdetés

Az Államalapító Szent István Emlékérem és Díjat ünnepség keretében adják át augusztus 16-án, pénteken 18 órakor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Dísztermében.

Szöveg: Berta Kata

Fotó: Kovács Marcell

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »