Bicska miatt kerülhet börtönbe

Bicska miatt kerülhet börtönbe

A megfélemlítés lehet a céljuk a román hatóságoknak a marosvásárhelyi felvonulás után indított nyomozással az erdélyi politikusok szerint. A székely szabadság napján tartott felvonulás egyik résztvevője ellen azért indult eljárás, mert bicska volt nála – a háromszéki férfi akár börtönt is kaphat. A felvonulást végig videózta a román rendőrség, a felvételek alapján döntenek újabb eljárások indításáról.

Március 10-én békésen vonult a tömeg Marosvásárhely utcáin a székely szabadság napján. A csendőrség nemcsak biztosította a menetet, de folyamatosan filmezte is. Az erdélyi politikusok szerint a hatóságoknak a megfélemlítés lehetett a céljuk. „Egy békés tömeg vett részt ezen a megemlékezésen és a rákövetkező tüntetésen is. Lehet látni, hogy megfélemlítésről van szó, a megfélemlítés teljes eszköztárát próbálják bevetni nemzeti közösségünk ellen, a magyar közösséget próbálják ellehetetleníteni. Lehetett látni, hogy békés tömegről van szó. Lehet érzékelni, hogy koholt vádakat próbálnak kreálni és kimazsolázni a tömegből pár személyt, akit meg lehet büntetni” – mondta Tiboldi László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke.

Hírdetés

Kerestek és találtak is. A marosvásárhelyi felvonulás egyik kovásznai résztvevője ellen azért indult eljárás, mert bicska volt nála. „Egyik háromszéki kollégánkat figyelmeztették a rendőrök, hogy túl hegyes a zászlórúd vége. Tudomásul vette, és gondolta, ezen segít is a helyszínen. Elővette a zsebkését, és megpróbálta lebutítani, lekerekíteni a zászlórúd végét. Kicsit székely humorral is kezelte a dolgot, mert mindjárt odatette, hogy mi lesz, ha ezt én újra meghegyezem, ha innen elmegyünk” – fogalmazott a Székely Nemzeti Tanács csíkszéki elnöke, Veres Dávid.

A bicskát elővevő férfit kihallgatták, a történteket jegyzőkönyvbe vették. A román büntető törvénykönyv szerint akár börtönbe is kerülhet az, aki tömegrendezvényeken jogtalanul tart magánál vagy használ kést vagy egyéb veszélyes tárgyat. A rendőrség egyébként azt ígérte, a videofelvételek megtekintése után fog intézkedni azokkal szemben, akik törvénysértést követtek el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »