Bezzegszlovákiában idén sem engedélyezik a Pride-ot

Bezzegszlovákiában idén sem engedélyezik a Pride-ot

Magyarországgal ellentétben Szlovákiában idén sem engedélyezik az LMBTQ-közösségek nyilvános felvonulását, a Pride-ot. A szlovák kormány és a kulturális minisztérium a koronavírusra hivatkozva hozta meg döntését, ezért arra csak „online formában” kerül sor.

A szervezők bevallása szerint hónapok óta próbálnak egyeztetni a hivatalokkal, de nem jártak sikerrel. Azt is javasolták, hogy ahogy a szeptemberi pápalátogatáson, itt is csak beoltottak vehessenek részt az utcai felvonuláson, de az illetékes hivatal így sem tartja biztonságosnak, ezért a korábbiakhoz hasonlóan idén is elmarad Pozsonyban a nyilvános provokáció.

Menetrend szerint, sokadjára szűnne meg a demokrácia és talán még a Szíriuszi Üdvhadsereg is bevonulna leigázni a diktatúrát… Nyilván erre nem kerül sor, hiszen Magyarországon, ahogy minden évben, idén is probléma nélkül kerülhet megrendezésre a szexuális kisebbségek propagandaszerű felvonulása és nyílt színi provokációja.

Hírdetés

Mindez annak fényében különösen meglepő, hogy Pozsony jelenlegi polgármestere, Matúš Vallo annak a Progresszív Szlovákia (PS) pártnak – a magyarországi Momentum Mozgalom testvérpártja – a színeiben nyert mandátumot, mely nyíltan felvállalja az LMBTQ-közösségekkel való szimpátiáját.

Bezzegszlovákiában más szelek fújnak?

A Szivárványos Pride Pozsony 2021 fesztivál ugyan nem marad el, de a pestihez hasonló nyilvános utcai felvonulás csak online keretek között tartható meg. Vajon ez nem ütközik az Európai Unió jogrendjébe? – tehetjük fel a költői kérdést, de minek is tennénk, hiszen tudvalévő, hogy Brüsszel kettős mércéje teljesen egyértelmű.

Rajtuk kívül beszédet mond Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter, Mária Patakyová emberjogi ombudsman, Silvia Porubanová szociológus, illetve az a Michal Šimečka (PS) európai parlamenti képviselő is, aki miután nem került be az Európai Parlamentbe magyar képviselő Szlovákiából, arról értekezett, hogy szlovákként ő majd vállalja a magyarok képviseletét Brüsszelben. Ezt az ígéretét azóta valahogy elfeledte, és úgy tűnik, inkább más kisebbségek képviselete tetszett meg neki…


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »