Bezárták a tüntetőket Zsidai Roy budai éttermébe, rendőri intézkedés várható

Bezárták a tüntetőket Zsidai Roy budai éttermébe, rendőri intézkedés várható

A Közös Ország Mozgalom és A Város Mindenkié aktivistái ülősztrájkot kezdeményeztek a Zsidai Roy érdekeltségébe tartozó Pest-Buda nevű étterem-hotelben. Az ellen tiltakoztak, hogy az étterem-hotelnek helyet adó épületet Budavári Önkormányzat messze áron alul adta bérbe a vállalkozás tulajdonosainak, és ezzel a tiltakozók szerint Zsidaiék a közvagyont magáncélú profitszerzésre használhatják.

A Zsidai-csoport a budavári Pest-Buda Hotel épületéért összesen 126 ezer forint bérleti díjat fizet havonta, az ingatlan összterülete 323 négyzetméter. A sajtóból már régóta tudni lehetett arról, hogy a Zsidaihoz köthető vállalkozások a piaci árnál jóval kedvezőbben jutottak ingatlanokhoz a budai Várban.

„Magyarországon ma lakhatási válság van, ami azt jelenti, hogy tízezreknek nincs semmilyen lakhatásuk, százezrek élnek szegényes és súlyosan egészségkárosító körülmények között, és további millióknak okoz jelentős problémát lakhatásuk fenntartása és biztosítása. Ilyen körülmények között köztulajdonban álló, lakhatási célú ingatlant magáncélra, messze áron alul bérbe adni nem pusztán felelőtlenség, hanem aljas és embertelen cselekedet, bár az aljas és embertelen hatalom szempontjából érthető: az étterem tulajdonosai köztudottan jó kapcsolatot ápolnak a miniszterelnök családi körével” – írta a Facebookon a Közös Ország Mozgalom.

A tiltakozók követelik, hogy a lakhatáshoz való jogot nevesítsék az alkotmányban, továbbá szociális bérlakásokat, országos lakásfenntartási és adósságcsökkentési támogatást, biztonságos, megfizethető, magánbérleti szektort, a gyermekes családok lakhatáshoz való jogának az intézményesítését, és kriminalizáció helyett célzott lakhatási támogatást a hajléktalan embereknek.

Hírdetés

A tiltakozást élőben közvetítette a Facebookon Gulyás Márton: az aktivisták 12 óra körül szállták meg az éttermet, molinókkal, amelyeken többek közt a lakhatási jog és a közvagyon kifejezések szerepeltek. Később Móricz Zsigmond regényéből, a Rokonokból olvastak fel.

http://mno.hu/

Az üzlet vezetése megvárta, míg a meglévő vendégek befejezik az evést, de új vendégeket már nem engedett be, és bezárta az üzletet, így az aktivisták egyedül maradtak ott. Az étterem vezetése szerint a bezárt üzletben tartózkodni már szabálysértés, hiszen az már nem számít „közforgalmú helynek”, ezért ki is hívták a rendőrséget, de ők a 444.hu helyszíni tudósítása szerint nem állapítottak meg szabálysértést, és azt javasolták, az étterem forduljon a jegyzőhöz birtokvédelemért.

Negyed négy körül a Facebookon a tüntetők jelentették, hogy a Pest-Buda Bistro & Hotel személyzete elhagyta a helyszínt, a riasztót bekapcsolták, az ajtókat pedig kulcsra zárták, vagyis a tiltakozókat bezárták az étterembe.  A 444. szerint ezután megszólalt a riasztó, és a helyszínre érkezett egy biztonsági őr, aki viszont nem pakolhat ki embereket, ezért telefonált a rendőröknek.

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »