Bezárhatnak a patikák a gigacsalás miatt

Visszaélés miatt vizsgálódik az egészségbiztosítási pénztár. Több százezer receptet kell átnézniük a gyógyszerészeknek.

Átfogó, az egész országra kiterjedő vizsgálatba kezdett az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a gyógyszertáraknál, mivel ugrásszerűen megnőtt néhány gyógyászati segédeszköz forgalma – értesült a Magyar Nemzet. Így csupán néhány napja van arra az ország összes gyógyszertárának, hogy átvizsgálja közel fél év minden egyes receptjét és számláját, majd kiválogassa azokat, melyek felnőttpelenkáról szólnak. A megterhelő munka miatt előfordulhat, hogy egy időre be kell zárni a gyógyszertáraknak.

Így csalhattak

Úgy tudjuk, a vizsgálat azért indult, mert egyes beszállító cégek kifogásolták, hogy nagyobb mennyiségű felnőttpelenka értékesítése miatt kellett különadót fizetniük, mint amennyit valójában forgalomba hoztak. Vagyis: lehettek olyan árusítóhelyek, ahol jóval több pelenkát számoltak el az OEP-pel, mint amennyit valójában eladtak. Egyetlen csomag pelenka ára akár 4000-5000 forint is lehet, és a számlázott receptek után az OEP igen magas, akár nyolcvanszázalékos támogatást is fizet a betegnek a patikán vagy gyógyászati segédeszközt árusító cégen keresztül. Ha tehát az árusítóhely drágább pelenkát számol el az OEP-pel, de az olcsóbbat adja a betegnek, vagy több receptet számol el, mint amennyi pelenkát elad, az neki pluszbevétel. Ez persze csalásnak, illetve közpénzzel való visszaélésnek minősül.

Hírdetés

Lapunknak egy neve elhallgatását kérő, Pest megyei kisközségben dolgozó gyógyszerész elmondta: a múlt héten kapott egy e-mailt az OEP-től, amelyben azt írták, össze kell gyűjteni azokat a számlákat, recepteket, és leltáríveket január 1-jétől május 31-éig, amelyek bizonyos kódú pelenkákra vonatkoznak. A júniusi recepteket és számlákat pedig az OEP alkalmazottai személyesen ellenőrzik majd az ország összes patikájában. Nekik tizenötezer receptet kellett átnézniük, amiből mindössze 142 felelt meg a feltételeknek. Kitért rá: korábban is voltak hasonló ellenőrzések, de ilyen szoros határidővel még nem találkoztak.

A nagy értékű rákgyógyszerrel is eljátszották

– Tavaly a nagy értékű,1-2 millió forintba kerülő, főleg kemoterápiás gyógyszereket ellenőrizték hasonlóképpen. Akkor az derült ki, hogy sokkal több recept volt, mint amennyi gyógyszert a cég valójában gyártott. A vények egy része ugyanis hamis volt, az OEP azonban kifizette rá a támogatást. „Úgy vélem, most is hasonló visszaélésről lehet szó” – mondta forrásunk. Leszögezte: gyógyszerész nélkül egyetlen patika sem tarthat nyitva, az ugyanis több százezer forintos büntetést von maga után, vagyis ahol nincs elég ember ahhoz, hogy kiválogassák a recepteket, ott be is kell zárni arra az időre, míg ezt nem sikerül teljesíteni. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a Magyar Nemzetnek az ügy kapcsán kijelentette: az OEP felszólítására nagyon rövid idő alatt rengeteg receptet kell kiválogatni, és problémát okozhat az is, hogy a vizsgálandó számlák jelentős hányada könyvelőcégeknél van, ami nehezíti a hozzáférést. A kamarának sikerült elérnie, hogy az eredeti 5 napos jelentéstételi határidőt 10 napra hosszabbítsa meg a hatóság. Hankó több könyvelőcéggel is beszélt, amelyek megerősítették, hogy feszített tempóban dolgoznak a számlák kiválogatásán, ott azonban, ahol 40-50 gyógyszertár könyvelését látják el, az egész irodát igénybe veszi a feladat. Hankó Zoltán az esetleges csalásokkal kapcsolatban elmondta, a vizsgálat a gyógyszertárak mellett a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó cégekre is kiterjed. Az ellenőrzés során az OEP-hez személyesen is be kell menniük a patika- és a boltvezetőknek, ahol tételesen veszik át tőlük a vényeket. Ezután a hatóság helyszíni ellenőrzést is végez. A 10 napos határidő kezdődátuma egyébként változó az ország különböző régióiban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »