Bezáratta az összes Velencei-tavi szabadstrandot az ÁNTSZ

Bezáratta az összes Velencei-tavi szabadstrandot az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) – hangzott el az M1 péntek esti Híradójában. Az M1-en a határozat alapján azt mondták: a hatóság szerint nem a vízminőséggel van baj. A probléma az, hogy a szabadstrandok engedély nélkül üzemelnek, nem felelnek meg a közegészségügyi feltételeknek és nincsenek vízi mentők, elsősegélynyújtó helyek.

A járási hivatal arra kötelezte a standok üzemeltetőit, hogy nyolc napon belül helyezzenek ki a parton fürdést tiltó táblákat és a lépcsőket távolítsák el. Aki nem tesz eleget a határozatban foglaltaknak, akár egymillió forintos, többször is megismételhető bírságra számíthat.

Dávid Zoltán strandüzemeltető az M1-nek nyilatkozva azt mondta: a tájékoztatást július végén kapták meg, a "strandszezon kellős közepén". Hozzátette: "békésebb és barátságosabb lett volna", ha a megfelelő hatóságok időben intézkedtek volna

Tóth István (Fidesz-KDNP), Gárdony polgármestere arról beszélt: a kormány 15 milliárd forrást biztosít a településnek, amiből a jövő évtől hozzá kezdhetnek a Velencei-tó partszakaszainak felújításához. A Híradó megkereste a Fejér Megyei Kormányhivatalt, de a hatóság egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Hírdetés

Ha a strandok bezárásáról szóló határozatok jogerőre emelkednek, az érintett partszakaszon nem lehet fürödni. Ha valaki a tiltás ellenére a vízbe megy, az önkormányzat vagy a rendőrség akár harmincezer forintos bírságot is kiszabhat rá – hangzott el.

Az ÁNTSZ június 5-én tájékoztatta az MTI-t a szabadvízi fürdőhelyek vízminőségéről. E szerint a magyarországi 241 kijelölt természetes fürdőhely közül 160 kiváló, 35 jó, 6 pedig tűrhető minősítést kapott, mindössze 4 esett az elmúlt négy év adatai alapján a kifogásolt kategóriába.

Az ÁNTSZ honlapján is megtalálható lista szerint a Velencei-tó Agárdnál és Gárdonynál, valamint Velencén a Drótszamár Park és Kemping strandnál kapott jó minősítést. A többi velencei, valamint a velencefürdői strand vízminőségét kiválóra értékelte a hatóság.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »