Bezárásra érett a debreceni tábor

Debrecenben hamarosan bezárhatják a menekülttábort – jelentette be tegnap Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ezt azzal magyarázta, hogy jelenleg alig van ellátásra szoruló migráns. A jelenleg működő befogadótáborok kapacitása négyezer körüli, miközben kevesebb mint ezren vannak bennük, azaz a háromnegyed részük üres.

Most jött el az ideje a debreceni menekülttábor bezárásának – közölte tegnap lapunk kérdésére Lázár János. A kancelláriaminiszter a kormányinfón elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök jelentést kért az ügyben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól (BÁH). Hozzátette: minden regisztrált menekültnek kérelmük elbírálása idejére ellátást nyújt az állam, ugyanakkor szeptember 15. után nincs szükség ekkora kapacitásra. Végső döntés még nem született, de természetesen a Körmenden és Szentgotthárdon kialakított ideiglenes befogadóállomásokra sem lesz szükség hosszú távon – tette hozzá Lázár János. A debreceni tábor bezárása várható volt, hiszen Orbán Viktor kormányfő május közepén a városban jelentette ki először: az ottani menekülttábort nem fejleszteni kell, hanem bezárni.

Eljárt az idő a tervezett táborok felett

Hírdetés

Lapunk érdeklődésére tegnap a BÁH pontos számokat közölt a táborok jelenlegi kihasználtságáról. Eszerint a Bicskén, Debrecenben és Vámosszabadiban lévő nyitott befogadóállomásokon, a Nagyfán, Szentgotthárdon és Körmenden kialakított ideiglenes pontokon, valamint a balassagyarmati közösségi szálláson a tegnapi adatok szerint 814-en voltak, miközben ezek kapacitása megközelíti a négyezret. A nyitott befogadóállomásokon júliusban a napi átlagos ellátotti létszám még 4514 ember volt, ez csökkent augusztusban 2543 főre, majd most, a jogszabályi szigorítások és a határzár után tovább mérséklődött.

Korábban a kormány határozatot hozott arról, hogy a Baranya megyei Martonfán és a Zala megyei Sormáson is kialakítanak konténertáborokat, de ezekről a jelek szerint letett a kormány. A baranyai település polgármestere, Bosnyák András lapunknak tegnap üdvözölte, hogy „eljárt az idő” a tervezett táborok felett. Közölte, hogy vasárnapig lefújják a tiltakozóakciókat.

Idén 300-an részesültek védelemben

A bevándorlási hivatalnál kérdésünkre elmondták, augusztus végéig csaknem 67 ezer ügyben hoztak döntést, ezek jelentős része az eljárás megszüntetésével zárult, mivel a menedékkérők időközben „ismeretlen helyre távoztak”, azaz elhagyták az országot. Most csaknem 95 ezer ügy van folyamatban, nagy részükben szintén meg kell szüntetni az eljárást. Az idén több mint 300-an részesültek a védelem valamilyen formájában, azaz kaptak menekült-, oltalmazott- vagy befogadottstátust – tájékoztatott a BÁH.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »