Bezár a Nokia-gyár, lépett a kormány

Bezár a Nokia-gyár, lépett a kormány

A Microsoft bezárja a Nokia komáromi gyárát, amely mintegy 1800 munkavállalót foglalkoztat jelenleg – közölte a cég az MTI-vel.

A Nokia mobilüzletágát megvásárló cég világszerte racionalizálja működését, a következő egy évben 18 ezer pozíciót szüntet meg. Hozzáteszik, hogy a helyi jogszabályoknak megfelelően tárgyalásokat kezdeményeznek a munkavállalói érdekképviseletekkel. „Felelős vállalat lévén minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a terv által érintett munkatársak számára támogatást és tanácsokat adjunk az új lehetőségek felkutatásához” – áll a Microsoft közleményében.

Megjegyzik azt is, hogy a Microsoft továbbra is elkötelezett marad Magyarország iránt. „Továbbra is folytatjuk az ország társadalmát és gazdaságát érintő beruházásainkat” – írja a cég, hozzátéve: a Microsoft már több mint húsz éve megbízható partnere a magyar kormánynak, egy új típusú, infokommunikáció uralta világban, a Microsoft az ország megújításán dolgozik biztonságos és innovatív eszközei és szolgáltatásai révén.

A Bloomberg kedden számolt be a készülő leépítésről, melynek indoka a Nokia mobiltelefon-üzletágának integrálása és új növekedési stratégiája. Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója egy hete vázolta fel az alkalmazottaknak küldött levélben a konszern stratégiai terveit, a mobilkészülékekre, a felhőtechnológiára és az üzleti szoftverekre helyezve a hangsúlyt.

A cégvezetés az érdekképviselet jelenlétében csütörtök délután bejelentette a munkavállalóknak a Nokia Komárom Kft. novemberig megvalósuló bezárását – mondta László Zoltán, a cég helyi Vasas Szakszervezeti Szövetség alapszervezetének vezetője, az üzemi tanács elnöke az MTI-nek. A dolgozóknak járó juttatásokról július 28-án kezdik meg az egyeztető tárgyalásokat, tette hozzá.

Hírdetés

Szorosabb együttműködés

A Microsoft-Nokia globális leépítési döntései miatt közös, öt elemből álló akciótervet dolgozott ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) – közölte Szijjártó Péter. A KKM parlamenti államtitkára csütörtökön utasította a befektetési ügynökség vezetőit, hogy azonnal gyorsítsák fel az előrehaladott tárgyalásokat azzal a három külföldi vállalattal, melyek Komáromban komoly munkahelyteremtéssel járó termelő beruházást akarnak létrehozni.

A kormány emellett a Microsofttal szorosabbra fűzi a stratégiai megállapodásból fakadó együttműködést annak érdekében, hogy Magyarország a vállalatcsoport szempontjából a jövőben egyre inkább kutatás-fejlesztési központnak számítson – mondta Szijjártó.

Komárom városa minden tőle telhető segítséget megad a Microsoft-cégcsoport komáromi gyárának bezárásban érintett munkavállalóknak – közölte az önkormányzat a honlapján. Hozzátették: a céggel, a kormányzattal és az érdek-képviseleti szervezetekkel folyamatosan egyeztetnek és együttműködnek annak érdekében, hogy az elbocsátott dolgozók mielőbb a versenyszférában találjanak állást.

Több száz fős munkahelyteremtés

Kiemelték, hogy a városvezetés az elmúlt időszakban átfogó iparipark-fejlesztésbe kezdett, folyamatosan dolgoznak azon, hogy további befektetők települjenek Komáromba, és heteken belül egy több száz főt érintő munkahelyteremtésről tudnak majd beszámolni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »