Bevetik a dán hadsereget a német határon

Dánia péntektől katonákat vet be a Németországgal közös határán, feladatuk a rendőrségi erők tehermentesítése lesz a migrációs hullám miatt 2016 januárjában bevezetett határellenőrzések során.

A Ritzau dán hírügynökség szerint a hadsereg tagjai  főként háttérszolgálatot teljesítenének, nem pedig a járművek közvetlen ellenőrzésénél közreműködnének.  A katonák telepítését egyelőre nem tervezik a rodbyi és a gedseri kompkikötőkben.

Hírdetés

Összesen 160 dán katona részesült különleges kiképzésben az elmúlt két hét során.

Őket legalább három hónapig nem csak a határátkelőhelyeken vetnék be, de zsidó intézmények, valamint a koppenhágai izraeli nagykövetség védelmére is. Értesülések szerint a dán fővárosban 55 katona látná el a központi zsinagóga, valamint a diplomáciai képviselet őrzését, míg a zsidó múzeum és a Carolineskolen zsidó magániskola védelméről továbbra is a rendőrség gondoskodna.

Brian Fussing, a jütlandi különleges határvédelmi rendőrségtől elmondta: a létesítményőrzési feladatok mellett a katonák fő feladata a helyszíni vizsgálatok során feltartóztatott gyanúsítottak elszállításáról gondoskodni.

Daniel Günther, a németországi Schleswig-Holstein tartomány miniszterelnöke koppenhágai látogatása alkalmával hangsúlyozta: nem a határra telepített katonák jelentik a legfőbb gondot, hanem eleve a határellenőrzések. Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnöknek pedig reményét fejezte ki a német politikus, hogy mindez nem állandósul. Hozzátette: Európához a nyílt határok illenek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »