Bevándorlókról tanácskozott az osztrák parlament, erre jutottak

Rendkívüli ülésen tárgyalt a menekültügyről az osztrák parlament kedden, az ülésteremben a készülő  új törvényről heves viták zajlottak.

A parlamenti ülésen az embercsempészek elleni szigorúbb fellépésről volt szó, valamint arról a törvénytervezetről, amely lehetővé tenné, hogy az állam saját hatáskörben is dönthessen a tartományokban létesített szükségközpontok kijelöléséről. Az embercsempészekkel szembeni előzetes letartóztatás jelenleg tíz fő szállítása esetén rendelhető el, ezt kívánják módosítani három főre. Az intézkedéscsomagokról a hónap végén hoznak döntést az osztrák parlament képviselői, a törvény október elsejétől léphet életbe. 

Werner Faymann kancellár elmondta: nem szabadna az uniónak odáig eljutnia, hogy mindenhova falakat és őrtornyokat húz fel. A kancellár igazságos uniós elosztást szorgalmazott, és reményét fejezte ki, hogy Ausztriában minden tartomány száz százalékban teljesíti majd a menekültbefogadási kvótát, ezért végül nem lesz szükség arra, hogy az állam maga jelölje ki a befogadási helyeket a tartományokban. 

Hírdetés

Reinhold Mitterlehner alkancellár szerint elvárható lenne, hogy a települések annyi migránst fogadjanak be, amennyi a lakosok számának másfél százaléka, és visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint ez túl magas arány lenne. Elmondta: így még egyáltalán nem kerül veszélybe az ország jóléte. 

Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője elutasította a kormány törekvéseit, és arról beszélt, hogy az unió határvédelme csődöt mondott. Strache a határellenőrzés bevezetését szorgalmazta. A Zöldek pártjának elnöke, Eva Glawischnig pedig arról beszélt, hogy pártja inkább az emberéleteket, mintsem a határt védené. 

Az ülésen egyperces néma csenddel emlékeztek meg az osztrák A4-es autópályán történt múlt csütörtöki tragédiáról, amikor 71 menekült halt meg egy furgonban.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »