Bevándorlók estek neki az olasz rendőröknek

Több száz bevándorló csapott össze hétfőn az olasz rendőrséggel Milánóban, és egy ideig akadályozta a forgalmat a város egyik fő közlekedési útján, tiltakozásul rossz lakhatási körülményeik miatt és azért, mert sokáig kell várniuk munkavállalási engedélyre.

A mintegy 300, főleg Afrikából érkezett bevándorló jelszavakat kiabálva a város központja felé vonult az úton. A rohamrendőrök útjukat állták, és megpróbálták őket visszaszorítani a közelben lévő ideiglenes táborba, ahol addig kell maradniuk, amíg nem regisztrálják őket és nem kapnak személyazonosító okmányt.

Tízezrek a táborokban

Hírdetés

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint csak az idén eddig több mint 100 ezer bevándorló jutott be Olaszországba a tengeren át. Bár sokan közülük gazdagabb észak-európai országokba akarnak továbbmenni, az olaszországi menedékközpontokban legalább 85 ezren élnek. Sokan közülük munkát szeretnének vállalni, de ezt csak engedély birtokában tehetik meg.

Mint más európai országokban is, a menekültáradat belpolitikai feszültségeket keltett Olaszországban, egyes ellenzéki pártok sokkal határozottabb cselekvést követelnek a kormánytól a probléma megoldására. A jobboldali Északi Liga részben bevándorlás-ellenessége miatt a harmadik legnépszerűbb párt lett Olaszországban.

Közös politika kéne

A menekültválság terheit méltányosan kell megosztani az Európai Unió tagországai között – jelentette ki a német kancellár hétfőn Berlinben a francia államfővel folytatott megbeszélése előtt. Eközben az osztrák külügyminiszter Macedónia megsegítését helyezte kilátásba, Szergej Lavrov pedig közölte: Oroszország kész együttműködni Európával a menekülthullám kezelésében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »