Bevándorlóhelyzet Horgosnál – egyre népszerűbb a horvát útvonal

Éhségsztrájk és sátortábor. Ez volt tegnap a lezárt horgosi határátkelőnél. A migránsok elfoglalták az M5-ös autópálya határátkelőjét. Az M1 tudósítói szerint több százan ott is éjszakáztak. A tüntetések már délután elkezdődtek: azt követelték, hogy nyissák meg a határt. Közben pedig Németországot és Angela Merkelt éltették. A szerb hatóságok azt mondják: Magyarország miatt van zárva az autópálya-átkelő. A szerb rendőrök egyelőre meg sem próbálták felszabadítani a sztrádát – amely Közép-Európa egyik legfontosabb tranzitútvonala.

Az M1 tudósítója Horgosról, a határ szerb oldaláról bejelentkezve azt mondta, jelenleg nyugalom van a sátortáborban, a migránsok alszanak, de a kedélyek csak hajnal előtt nem sokkal csillapodtak le. A határra eközben továbbra is folyamatosan érkeznek a bevándorlók.

A magyar oldalon az áteresztő pontnál sincs jelenleg probléma. Hivatalos adat nincs arról, hogy hány helyen rongálták meg tegnap a határzárat, illetve lépték át illegálisan a határt, de a rendőrök több kisebb csoportot is feltartóztattak. Az áteresztő pontnál a konténereknél 58-an éjszakáztak, ők tegnap beadták kérelmüket, ügyükben ma várható döntés.

Hírdetés

Hivatalosan éjféltől, gyakorlatilag kora reggeltől Ausztria határellenőrzést vezet be több határszakaszon, jelenleg ennek hatása nem érezhető Hegyeshalomnál.

Eközben a szerb buszosok gyorsan reagáltak a megváltozott magyar helyzetre: a határzár miatt Horvátország felé viszik a migránsokat Dél-Szerbiáhól. Horvátországból aztán Szlovénia, Ausztria és Németország az új útvonal. Presevóban már húsz busz várja a migránsokat: Horvátország felirattal.

(Híradó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »